latinica  ћирилица
27/09/2024 |  15:33 ⇒ 17:28 | Autor: RTRS

Knjiga "Bolesti srca i krvnih žila" - važan udžbenik za studente i ljekare (VIDEO)

"Bolesti srca i krvnih žila", naziv je knjige koja je promovisana u Banjaluci i biće važan udžbenik za studente i ljekare koji sa bave ovom oblašću.
Promocija knjige "Bolesti srca i krvnih žila" (Foto: x.com/mnrvoid_rs) - Foto: RTRS
Promocija knjige "Bolesti srca i krvnih žila" (Foto: x.com/mnrvoid_rs)Foto: RTRS

Na knjizi su tri godine radili stručnjaci iz Hrvatske i Srbije, a jedan od koautora je i direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske, Vlado Đajić.

Oboljenja srca i krvnih sudova jedan su od najvećih javno-zdravstvenih problema i uzroka smrtnosti širom svijeta. Posebno je to izraženo u našem regionu, gdje su bolesti srca uzrok i do 40 odsto svih smrtnih slučajeva. Zbog toga je ova knjiga od velike važnosti kada je riječ o prepoznavanju simptoma i liječenju.

- Želja nam je bila da unaprijedimo prevenciju, prevashodno, i nakon toga kvalitetno liječenje. Kažu da je dobra prevencija 50 odsto sprečavanja nastanka i srčanog i moždanog udara - istakao je Vlado Đajić direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske.

Riječ je multidisciplinarnom djelu, u koji su svoja znanja ugradili stručnjaci iz cijelog regiona.

- Tri velika centra - Zagreb, Beograd i Banjaluka su stvorili jedno veliko djelo, ali moram da kažem na svjetskom nivou, zato što je multidisciplinarno i pokriva oblast neuro-kardiologije - naveo je Branislav Milovanović  neurokardiolog sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Pokušali smo. dodaje Goran Krstačić direktor Instituta za prevenciju kardiovaskuratnih bolesti i rehabilitaciju Zagreb, napraviti jedan udžbenik koji nije samo udžbenik neurologije, nije samo udžbenik kardiologije, nego smo povezali sve krvne žile cijelog tijela.

Promociji knjige prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, koji je podsjetio da je Vlado Đajić istaknuti naučni radnik koji godinama radi na izučavanju i unapređenju prevencije bolesti krvnih sudova.

- Pored svog društvenog angažmana i naravno društveno-političkog angažmana, on nije zanemario nauku i svrstava se u red onih koji pišu naučne knjige koje se prepoznaju u regionu i svijetu - poručio je Dodik.

Promocija knjige organizovana je uoči obilježavanja Svjetskog dana srca.