latinica  ћирилица
27/09/2024 |  15:44 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Stojičićeva u Јezeru: Što više djece da bude obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, razgovarala je sa načelnicom opštine Јezero Sneženom Ružičić o toku gradnje objekta dječijeg vrtića.

Radovi su završnoj fazi, a očekuje se da će do kraja godine vrtić biti opremljen.

Vlada Srbije je dala prvi inicijalni novac za izgradnju vrtića u iznosu od 50.000 evra, a ostatak Vlada Srpske u ukupnom iznosu od 570.000 KM. U vrtiću će moći da boravi 30-toro djece.

Stojičićeva je izjavila da je cilj Ministarstva da što više djece bude obuhvaćeno predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, čime bi bila smanjena potreba za izdvajanjem za pripremu pred polazak u školu, koji Vlada finansira svake godine.

- Dobro je da je tendencija rasta pohađanja djece u vrtićima i u odnosu na 2021/2022. školsku godinu, u 2023/2024. godini je za 20 odsto djece više upisano u javne vrtiće - rekla je Stojičićeva.

Načelnik opštine Јezero Snježana Ružičić rekla je da je važno poslati poruku da mladi bračni parovi mogu u malim zajednicama da imaju mogućnost da socijalizuju svoju djecu, a da mlade majke mogu da rade i da imaju jednu ovakvu predškolsku obrazovnu ustanovu.