latinica  ћирилица
27/09/2024 |  15:45 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

Republika Srpska konstantno bilježi povećanje broja turista (VIDEO)

Republika Srpska konstantno bilježi povećanje broja turista, a ove godine budžetski prihodi od turizma povećani su za milion i po maraka zahvaljući zakonskim rješenjima za suzbijanje tzv. "sive zone".
Trebinje - Foto: RTRS
TrebinjeFoto: RTRS

Ovo su, između ostalog, podaci koji su predstavljeni na skupu koji je održan u Trebinju, povodom Svjetskog dana turizma.

Više od 650 hiljada gostiju evidentirano je u Srpskoj za prvih osam mjeseci ove godine, što je za 27 hiljada više nego lani. Naviše noćenja ostavareno je u Trebinju, Banjaluci i banjskim centrima, dok su, zbog nedostatka snijega, zimski centri zabilježili blagi pad.

- Mi imamo zadatak da uvežemo sve lokalne turističke organizacije, da zajedno radimo na unapređenju turizma, a evo, donijeli smo novih milion i po u budžet - rekao je v. d. direktora Turističke organizacije Republike Srpske, Kostadin Vasić.

Trebinje se afirmisalo kao turistički centar, i grad godišnje od boravišne takse prihoduje između 250 i 300 hiljada maraka, a procjenjuje se da je ukupan godišnji prihod hotelijera, ugostitelja, trgovaca i iznajmljivača oko 40 miliona maraka.

- Trebinje napreduje, i spremni smo da svoja iskustva u oblasti turizma podijelimo i sa drugim loklanim zajednicama - istakao je gradonačelnik Trebinja, Mirko Ćurić.

Turizam je jedina privredna grana koja ima konstantan rast, i to moramo iskoristiti, konstatovali su učesnici skupa. Za godinu dana trebalo bi da bude završen i centralni informacioni sistem, koji će omogućiti bolji uvid u broj i strukturu gostiju, ali i kontrolu primjene zakona.

- Sve što radimo, radimo sa ciljem da napravimo što bolju ponudu, ali da sa drughe strane ostavrtimo što veći prihod - dodao je ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, Denis Šulić.

Ove godine moto Svjetskog dana turizma je mir, pa je tim povodom u gradskom parku zasađeno stablo masline kao simbol mira.