latinica  ћирилица
27/09/2024 |  16:14 ⇒ 17:34 | Autor: RTRS

Macan: U Gradskoj upravi vlada mobing, a gradonačelnik Stanivuković na radnicima trenira strogoću (VIDEO)

U banjalučkoj Gradskoj upravi vlada mobing, a gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na radnicima trenira strogoću.
Dragana Macan - Foto: RTRS
Dragana MacanFoto: RTRS

Tvrdio ovo Dragana Macan nekadašnji radnici Gradske uprave. Da je Gradska uprava sve osim transparentna, tvrdi Јelena Trivić, predsjednik Narodnog fronta. Objelodanila je spisak svih sa 222 imena sa kojima su zaključeni ugovori od novembra 2022. godine, što je građane najvećeg grada Srpske, kaže, koštalo pet miliona maraka.

Dragana Macan, supruga ratnog vojnog invalida i nekadašnja radnica u banjalučkoj Gradskoj upravi, kaže, samovolju i mobing Draška Stanivukovića osjetila je na svojoj koži. Više od 15 godina je bila zaposlena u Odjeljenju za boračko - invalidsku zaštitu, sve do dolaska na vlast Stanivukovića. Više puta je, kaže, nezakonito premještana na druga radna mjeta, sve do 2022.godine, kada je odlučila da prekine teror i da tuži Stanivukovića.

- Od dečka koji obećava pretvorio se u dečka koji ugnjetava! Za radnike Gradske uprave počinje nezapamćena tortura. Premještanja, otkazi, prijetnje, tortura ... Јa sam bila jedan od tih radnika, ali koji više nije u Gradskoj upravi. Napomenula bih da sam sve dobila pravosudnim putem, presude, rješenja..i onda sam dobrovoljno napustila Gradsku upravu - kaže Macan.

Da Dragana Macan nije jedina žrtva Stanivukovićevog mobinga, podsjećaju i iz Sindikata uprave. Nezakonito zapošljavanje, kao i otpuštanje,kažu, obilježilo je mandat aktuelnog gradonačelnika.

- Јeste bilo nezakonitog otpuštanja. Nezakonito je otpušten naš kolega potpredsjednik sindikalne organizacije, nakon što je u Јutarnjem programu RTRS-a istakao da je gradonačelnik rekao neistinu u vezi povećanja plata zaposlenih u Gradskoj upravi, bez bilo kakvog disciplinskog postupka, i bez bilo koje druge mjere. Dobio je otkaz, iako su svi nadležni organi potvrdili da je to nezakonito - ističe Božo Marić predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

U mandatu Stanivukovića zaključeno je više od 300 ugovora o radu i ugovora o djelu, a više od 580 ljudi je imalo neku vrstu angažmana sa Gradskom upravom, bilo da je riječ o radnom odnosu, ugovoru o djelu, ili ugovoru autorske prirode. Ovim riječima je predsjednik Narodnog fronta Јelena Trivić zbog prekomjernog zapošljavanja oštro osudila svog nekadašnjeg saborca Draška Stanivukovića.

- Stampedo zapošljavanja u Gradskoj upravi počeo je nakon opštih izbora 2022 godine. On je novembra te godine zaposlio 222 radnika, od kojih su neki na ugovor o djelu. Ovih 222 radnika koštalo je gradsku kasu pet miliona maraka. Oni tu čak i ne rade , nego vode političkku kampanju aktuelnog gradonačelnika - smatra Trivićeva.

Na naše pitanje zašto Stanivuković, u moru neispunjenih obećanja, nije ispunio bar ono, koje je dao prije četiri godine, na početku svog mandata, kada je rekao da će smanjiti broj zaposlenih u Gradskoj upravi nisu odgovorili. Oglasili su se na internet stranici grada, reagujući na izjavu Јelene Trivić - navode da je zbog brojnih bolovanja, angažovan određeni broj izvršilaca na zamjeni, do povratka odsutnih na radno mjesto.

- Na spisku koji je danas prezentovan u javnosti nalaze se i pojedinci koji su angažovani za određene manifestacije poput voditelja programa za gradske manifestacije, zabavljače djece i slično, a koji potpisuju ugovore o djelu, koji ne spadaju u zaposlene u Gradskoj upravi - istakli su iz Gradne uprave.

Na pitanje koliko je tačno radnika zaposleno u Gradskoj upravi, ponovo nisu odgovorili. O optužbama bivših radnika za mobing, nezakonitom premještanju radnika, zapošljavanju bez konkursa, takođe ni riječi.