latinica  ћирилица
27/09/2024 |  17:17 ⇒ 17:21 | Autor: RTRS

Potpisan memorandum o saradnji Srbije i Srpske u oblasti transfuzijske i transplantacione medicine (VIDEO)

Ministri zdravlja Srpske i Srbije, Alen Šeranić i Zlatibor Lončar u Banjaluci su potpisali Memorandum o saradnji u oblasti transfuzijske i transplantacione medicine. Time će biti omogućeno zavodima u oblasti transfuzijske medicine da razvijaju i unapređuju saradnju za registar donora matičnih ćelija i aktivnosti na uvođenju HLA tipizacije u Republici Srpskoj.
Potpisivanje memoranduma - Foto: Ustupljena fotografija
Potpisivanje memorandumaFoto: Ustupljena fotografija

Ministar Lončar posjetio je i Univerzitetski-klinički centar Srpske, za koji kaže da nevjerovatno napreduje sa izvanrednom organizacijom i vizijom direktora Vlade Đajića i načelnika Klinike za kardiohirurgiju Nikole Šobota.

Srbija je otvorila mogućnost da se, ako se pojavi pacijent u Republici Srpskoj za kojeg u registru donora matičnih ćelija postoji odgovarajući materijal, liječenje provede na osnovu potpisanog sporazuma. Ako se to desi prije nego što bude završena procedura ,pravne prepreke biće riješene kroz zaključke Vlade.

- Da od danas ako se pojavi dijete u Beogradu, da mu je potrebno nešto iz naše banke u Beogradu, ili da se nalazi u nekakvoj banci s kojom mi sarađujemo, a sarađujemo sa dosta, imaće isti tretman kao dijete iz Beograda - rekao je Lončar.

Cilj memoranduma je i pokretanje i vođenje registra donora matičnih ćelija u Republici Srpskoj, na bazi iskustava iz Srbije koja takav registar već ima.

- Sam memorandum govori o promociji davalaštva, o razmjeni znanja, iskustava i tehnika po pitanju HLA tipizacije, ali i drugih metoda i usluga kada govorimo o transplantacionoj i transfuziskoj medicini. I prije svega, pokretanje i, na neki način, vođenje i upravljanje sa samim registrom donora matičnih ćelija - kaže Šeranić.

Ministar Lončar posjetio je Univerzitetski klinički centar koji, kaže, napreduje nevjerovatnom brzinom, urađen je ozbiljan posao i postignuti rezultati za respekt. Kaže da će zdravstveni sistem Srbije i dalje biti na raspolaganju Republici Srpskoj.

- Pratim kako se razvija UKC, ono što znam do danas jeste kako se i koliko radi, izuzetno sam zadovoljan. UKC napreduje nevjerovatnom brzinom. Izvanredna organizacija, izvanredni rezultati i sa ovom energijom i vizijom doktora Šobota i doktora Đajića nema zime za pacijente - poručio je Lončar.

Vlado Đajić generalni direktor UKC-a Republike Srpske istakao je da je danas dogovoreno da se saradnja nastavlja.

- Da se saradnja unapređuje, da su vrata svih zdravstvenih ustanova u Srbiji otvorena i za naše pacijente, i za zdravstvene radnike za edukaciju - dodao je Đajić.

Najbolji primjer saradnje sa Srbijom je Klinika za kardiohirurgiju UKC-a, koja je primjer da se kroz rad i požrtvovanje mogu postići rezultati koji se mjere spasenim životom.

- Zato imamo rezultate koji su evidentni – a to je preko 600 operacija, pokrenut je hitni program na Kardiohirurgiji, minimalno invazivna kardiohirurgija – i sve su to rezultati iza kojih stojimo, a koji ne bi bili mogući da nismo imali podršku upravo kolega iz Srbije - istakao je Nikola Šobot načelnik Klinike za kardiohirurgiju UKC-a Republike Srpske.

Doktori Lončar i Šobot obišli su u parku "Petar Kočić" punkt Doma zdravlja Banjaluka, gdje su povodom Svjetskog dana srca obavljani besplatni pregledi građana.