latinica  ћирилица
27/09/2024 |  17:56 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Kako je Ljubiša Petrović postao regionalni borac protiv kopanja litijuma i svrstao se na stranu onih koji su protiv Vučića (VIDEO)

Da li znate ko je samozvani regionalni borac protiv kopanja litijuma? Odgovor daje video-klip sa jednog skupa u Loparama gdje Ljubišu Petrovića, gradonačelnika Bijeljine, najavljuju kao regionalnog borca protiv kopanja litijuma. Da li je Petrović po profesiji ljekar ili geolog? Svojim isključivim stavom i skupljanjem jeftinih političkih poena svrstava se rame uz rame sa onima, koje ne interesuje riječ nauke i onih koji direktno, pričom o litijumu, pokušavaju da ruše predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.
Litijum (foto: EPA-EFE/LUIS GANDARILLAS - ilustracija) -
Litijum (foto: EPA-EFE/LUIS GANDARILLAS - ilustracija)

Iskreni borac protiv litijuma gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović. Ovako su na skupu u Loparama najavili bijeljinskog gradonačelnika Ljubišu Petrovića. Ljekar po profesiji tako se bez stručnog zvanja i znanja o rudarstvu upustio da upravo o tome govori pred okupljenom masom.

- Dragi narode Majevice i Semberije na ovoj prelijepoj slici. Јer to ste vi. Slobodarski narod koji ima svoj stav i mišljenje i koji kaže odlučno nećete kopati! I ova lijepa slika koja ide u region hvala i što su ona tu - istakao je tada Ljubiša Petrović.

Ko je u regionu, kako Petrović kaže, trebalo da čuje ovu poruku sa Majevice i iz Semberije? Da li se istinski ili samoprozvani borac protiv kopanja litijuma, ili borac na političke poene suprostavio stavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića , ali i njegovoj politici? Podsjećamo da je Vučić kao i predsjednik Milorad Dodik govorio da će posljednju riječ o ovom pitanju dati stručnjaci , a ne nestručne sveznalice i politikanti.

- Bog nas je nagradio nečim. Nemamo more imamo litijum. Možemo li da dobijemo sve garancije da će biti najbolje zaštićena životna sredina? Ako možemo ok, ako ne možemo nećemo da idemo u to - poručio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Ali to pojedince u Srbiji kao i u Republici Srpskoj, čini se, ne zanima. Da li se i gradonačelnik Bijeljine pridružio takvima? Pitali smo i njegove, kako se znaju nazivati, stranačke i političke saborce šta misle o takvom stavu Ljubiše Petrovića. Predsjednik Narodnog fronta Јelena Trivić nije imala konkretan odgovor.

- To šta je sa tim mislio da kaže to pitajte Petrovića. Svako ima pravo na mišljenje - poručila je Trivićeva.

O kopanju litijuma i izjavama Petrovića, koje su suprotne od izjava predsjednika Srbije Vučića, pitali smo i lidera SDS Milana Miličevića. U telefonskom razgovoru odbio je da komentariše, jer je, kako kaže, svoj stav o litijumu davno rekao. A ranije , takođe ljekar po profesiji , Miličević je pozivao na potpisivanje peticija protiv kopanja litijuma i najavljivao da će izvesti narod na ulicu.

- Vlada ako se ogluši i ako dozvoli nekome da uđu u ovakva potez rizičan, upozoravamo da ćemo i u Loparama i u Republici Srpskoj izvesti na ulice, ne 1.000 , nego 10.000 ljudi i spriječiti narušavanje eko sistema - izjavio je u februaru ove godine Milan Miličević. 

Da li su ovakve izjave Petrovića, Miličevića i njima sličnih u cilju zaštite životne sredine ili rušenja vlasti u Srpskoj i Srbiji? Postoje li u politici, slučajnost!