latinica  ћирилица
27/09/2024 |  21:30 ⇒ 22:07 | Autor: SRNA

Otvoren peti Onkološki simpozijum, okupio oko 100 učesnika

U Trebinju je večeras otvoren peti Onkološki simpozijum "Trebinje 2024" na kojem će oko 100 učesnika iz BiH i regiona razmijeniti iskustva u liječenju onkoloških oboljenja.
Trebinje - otvoren peti Onkološki simpozijum - Foto: SRNA
Trebinje - otvoren peti Onkološki simpozijumFoto: SRNA

Predsjednik Udruženja onkologa Republike Srpske Saša Јungić rekao je da se svake godine povećava broj onkoloških pacijenata.

On je naveo da se u Republici Srpskoj trude da ne zaostaju za Evropom i svijetom kada je riječ o liječenju i znanju, prateći strukovni razvoj i povezujući kolege iz regiona.

- Ono što nas razlikuje je dostupnost lijekova, liste čekanja koje ne postoje u okruženju. Rano otkrivanje je odlično, naročito za karcinom debelog crijeva, grlića materice i raka dojke. To je, pogotovo, apsolutno izlečenje - izjavio je Јungić novinarima.

On je rekao da će i predstavnici Udruženja pacijenata imati svoju prezentaciju, objasnivši da je veoma važno da se čuju njihov glas, potrebe i zahtjevi.

- Biće riječi o liječenju sa težištem na tumore probavne cevi, a biće prezentovani svi radovi od užeg interesa kada je riječ o svjetskim i evropskim kongresima - naveo je Јungić.

Rukovodilac klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Davorin Radosavljević rekao je da je regionalna saradnja značajna i neophodna.

- Naši fondovi su malo bogatiji ili siromašniji, ali nijedan nema sve lekove na listi. Ovom vrstom saradnje proveramo da li su svi informisani o najnovijim evropskim i svetskim dostignućima, ali i kakvo je stanje u našim lokalnim sredinama i kakve su prakse u regiji - naveo je Radosavljević.

On je rekao da je za smanjenje liste čekanja neophodno povećati kapacitete.

Peti onkološki simpozijum, koji će trajati do nedjelje, 29. septembra, organizovalo je Udruženje onkologa Republike Srpske i Udruženje medikalnih onkologa Srbije.

Na skupu će učestvovati i predstavnici Udruženja oboljelih od malignih bolesti istočne Hercegovine "Vjera, luča i nada".