latinica  ћирилица
28/09/2024 |  07:01 ⇒ 09:50 | Autor: TANЈUG

U uraganu Helena na jugu SAD život izgubile 44 osobe (VIDEO)

Broj žrtava uragana Helena koji je pogodio SAD povećao se na 44, a bez struje je 4,6 miliona ljudi, prenose američki mediji.
Uragan Helena (Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH) -
Uragan Helena (Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

Zbog poplava je više desetina osoba zarobljeno na krovu jedne bolnice u Tenesiju, a u toku je operacija spasavanja, prenosi ABC njuz.

Guverneri američkih saveznih država Floride, DŽordžije, Alabame, Karoline i Virdžinije proglasili su vanrednu situaciju u svojim državama.

Američki ministar zdravlja Ksavijer Besera izjavio je da se ulažu napori kako bi se pomoglo zvaničnicima DŽordžije da saniraju posljedice uragana Helena i da bi se pružila neophodna medicinska pomoć.

Guverner DŽordžije Brajan Kemp izjavio je da su desetine ljudi i dalje zarobljene u zgradama oštecenim uraganom 4. kategorije, prenosi AP.

Širom zemlje otkazano je više od 800 letova, navodi ABC njuz.

Najveći broj letova otkazali su Međunarodni aerodrom Šarlot Daglas u Sjevernoj Karolini, Međunarodni aerodrom Hartsfild-DŽekson Atlanta i Međunarodni aerodrom Tampa na Floridi.

Uragan kategorije četiri pogodio je sinoć region Big Bend na Floridi, a danas je oslabio iznad DŽordžije.

Uragan je oslabio na kategoriju jedan, sa maksimalnom brzinom od 120 kilometara na čas, ali zvaničnici su rekli da su vremenski uslovi i dalje opasni po život i pozvali stanovništvo da ostane u skloništima, objavio je danas Nacionalni centar za uragane.

Zabilježene su poplave širom jugoistoka SAD, a nove padavine očekuju se i danas.

Obavezna evakuacija naložena je za dio stanovnika u Ešvilu, u zapadnom dijelu Sjeverne Karoline.

Pored obilnih padavina, očekuju se i klizišta i odroni.

U planinama Severne Karoline palo je i do 25 centimetara kiše.