latinica  ћирилица
28/09/2024 |  09:27 ⇒ 09:28 | Autor: SRNA

Đurić: Srbija ističe značaj svog teritorijalnog integriteta

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je da se Srbija porukom u Generalnoj skupštini UN o kršenju međunarodnog prava obraćala svima, i onima koje su priznali nezavisnost samoproglašenog Kosova, sa namjerom da istakne da njen teritorijalni integritet nije ništa manje vrijedan od integriteta neke druge zemlje.
Marko Đurić (foto: TANЈUG / Ministarstvo spoljnih poslova Srbije) -
Marko Đurić (foto: TANЈUG / Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)

Đurić je naveo da Srbija posebne napore ulaže u unapređenje odnosa upravo sa zemljama koje su priznale samoproglašeno Kosovo kako bi pridobila povjerenje i stekla razumijevanje za situaciju u kojoj se nalazi.

- Ne tražimo uvijek da te zemlje imaju identičan pogled kao mi, ali makar da razumiju zašto je naš pogled takav kakav jeste - rekao je Đurić za "Glas Amerike".

Odgovarajući na pitanje kako vidi posjete potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina Rusiji i njegove susrete sa tamošnjim zvaničnicima, pa i predsjednikom Vladimirom Putinom, Đurić je naveo da Srbija nastoji da ima izbalansiranu spoljnu politiku, u kojoj su otvoreni kanali komunikacije sa svima u međunarodnoj zajednici.