latinica  ћирилица
28/09/2024 |  09:43 ⇒ 10:36 | Autor: SRNA

Lavrov: Nasilje na Bliskom istoku prevazilazi sukob Izraela i Palestinaca

Nasilje se proširilo daleko izvan područja arapsko-izraelske konfrontacije i destabilizuje situaciju u drugim regionima, rekao je ministar spoljnih poslova rusije Sergej Lavrov na sastanku Savjeta bezbjednosti UN o situaciji na Bliskom istoku, uključujući palestinsko pitanje.
Sergej Lavrov (foto: arhiva/EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL) -
Sergej Lavrov (foto: arhiva/EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL)

- Postoji nivo konfrontacije bez presedana na okupiranoj palestinskoj teritoriji i u libansko-izraelskom pograničnom području. Ovaj sukob ima odjeka i u drugim dijelovima regiona, uključujući Crveno more i Adenski zaliv - ukazao je Lavrov.

On je naglasio da džepovi nestabilnosti opstaju na širokom području Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

- Spirala nasilja je otišla daleko izvan zone arapsko-izraelske konfrontacije, destabilizujući situaciju ne samo u regionima koje sam pomenuo, već i na Sredozmenom moru, Persijskom zalivu i cijelom području sjeverne Afrike. U korijenu ovih kriznih procesa bilo je i jeste neriješeno palestinsko pitanje - istakao je Lavrov.

On je napomenuo da je u epicentru trenutne konfrontacije Pojas Gaze, gdje je posljednja runda neprijateljstava koja je počela prošlog oktobra već postala najkrvavija u dugoj seriji arapsko-izraelskih ratova.

- Broj ubijenih premašio je 41.000, dok se broj ranjenih i nestalih približava cifri od 100.000. Većina žrtava su civili, uključujući veliki broj žena, djece i starih ljudi - rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, situacija se ubrzano pogoršava usred borbi i izraelske opsade Pojasa Gaze, prenio je TASS.

- Pojas Gaze je postao najveći zatvor na otvorenom - ukazao je Lavrov.

On je poručio da Rusija ostaje čvrsto pri svom stavu da je, iako ne postoji izgovor za teroristički napad 7. oktobra, podvrgavanje svih Palestinaca kolektivnom kažnjavanju - neprihvatljivo.

- Pomenuo sam brojke mrtvih civila, 41.000 od 7. oktobra. To je više nego dvostruko u odnosu na broj civilnih žrtava na obje strane sukoba u Ukrajini za 10 godina od krvavog puča u februaru 2014 - napomenuo je Lavrov.