latinica  ћирилица
28/09/2024 |  10:29 ⇒ 10:54 | Autor: SRNA

"Policija garant bezbjednosti, ne oprema se da vodi rat već da čuva mir"

Policija Republike Srpske je garant bezjednosti svih građana i spremna je da odgovori svima zadacima, rekao je bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač u podkastu SRNE, istakavši da je iza Srpske jedan težak period koji se ogledao u pokušajima ukidanja Ministarstva unutrašnjih poslova što bi dovelo u pitanje i opstanak Republike.
Policija Srpske - Foto: RTRS
Policija SrpskeFoto: RTRS

- Policija mora da garantuje bezbjednost svim našim građanima, a pripadnici MUP-a moraju da budu dovoljno opremljeni i obučeni, da imaju dovoljno znanja i iskustva da mogu da odgovore svim izazovima, te da spriječe sve negativne događaje koji mogu da naruše bezbjednost naših građana. Mislim da smo uspjeli da to uradimo svih ovih godina. Da nismo uspjeli, ne bi danas imali Republiku Srpsku - rekao je Lukač.

On je ukazao da je Republika Srpska u proteklom periodu, veoma teškom, izgubila brojne nadležnosti, a jedna od njih je svakako i odbrana, odnosno Vojska Republike Srpske.

- S ovim danas što imamo, ipak veoma dobro funkcionišemo i možemo da budemo, ono što mi obično kažemo, bolji dio BiH. Sama bezbjednost naših građana svih tih godina je bila i ugrožena - naveo je Lukač.

Podsjetio je i na terorističke akte koji su se dešavali na tlu BiH, odnosno Republike Srpske, u Zvorniku kada je ubijen policajac i dodao da je zbog toga važno ulagati u MUP Republike Srpske.

- Nažalost, moraju se desiti neki teški događaji da bi vas pokrenuli da uradite nešto i da ljudi shvate da se mora uraditi mnogo više. Vlast je u tom trenutku shvatila da moramo da uradimo mnogo više. Јa sam izašao sa određenim prijedlozima, tada su predsjednica Vlade Željka Cvjanović i predsjednik Srpske Milorad Dodik prihvatili sve to što je bilo predloženo - rekao je Lukač.

Kaže da je zahvaljujući toj viziji, danas Republika Srpska bogatija za jedan moderni Centar za obuku policijskih kadrova, ali i za dobro opremljenu Policiju.

- Јa sam zatekao u magacinima MUP-a vrlo malo i opreme i oružja koje je funkcionalno i koje može da bude korišteno za zaštitu naših građana i za njihovu bezbjednost. Kada u Banjaluci imate hiljadu i po policajaca, imate u magacinu 50 starih pušaka koje su ostale iz rata i pitanje je koliko su uopšte funkcionalne i upotrebljive. Šta da radite sa tim? Kome da podijelite 50 pušaka na hiljadu i po ljudi? I šta da možete da pretpostavljate gdje će nešto da se desi pa da tim ljudima date to oružje- istakao je Lukač.

On je naveo da je MUP Republike Srpske odgovorio svim bezbjednosnim izazovima i da je to institucija koja je već duže vrijeme prepoznata u regionu.

- Vlada je to prepoznala, uložili smo određena sredstva u opremu, oružje i u školovanje naše policije. Mislim da smo danas uspjeli da dostignemo jedan zavidan nivo opremljenosti i obučenosti. Takođe smo Centar za obuku u Zalužanima organizovali na prostoru od 75 hektara, gdje imate teorijsku i praktičnu obuku kao i strelište - rekao je Lukač.

Lukač kaže da se danas na ulicama može vidjeti mladi kadar koji je zamjena za one koji su dali ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske, ali i očuvanju MUP-a.

- Ne može policija da funkcioniše bez mladih ljudi. Uspjeli smo da uvedemo veliki broj mladih ljudi, da ih odškolujemo i da ih opremimo sa novim uniformama, opremom i oružjem - naveo je Lukač.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska sada ima sigurnu Žandarmeriju koja je spremna da odgovori svakom zadatku u svojoj političkoj upravi, kao i Specijalnu antiterorističku jedinicu koja je jedna od najboljih u regionu.

- Skoro svaki pripadnik SAЈ-a ima na raspolaganju pet različitih pušaka, različitog kalibra i namjene. Osim toga, nabavili smo nova oklopna vozila "despote" i "vihore" koje koristi SAЈ. Takođe, formirali smo Helikoptersku jedinicu, gdje imamo nove ruske helikoptere koji omogućavaju da brzo reagujemo - naglasio je Lukač.

On je ukazo da je upravo zbog zastarjele opreme, u trenutku terorističkog akta u Zvorniku, zakovao pištolj jednom od policijskih službenika i istakao da je danas MUP mnogo bolje opremljen.

- Danas sigurno imamo Policiju koja može da se nosi sa takvim izazovima i da vodi borbu ako treba i sa terorističkim grupama i sa pojedincima, kao i da spriječi nanošenje štete našim građanima i njihovoj imovini - rekao je on.

Govoreći o opremljenosti MUP-a, Lukač je u podkastu SRNE istakao da su u prošlosti neodgovorni zvaničnici kritikovali nabavku oružja i opreme za pripadnike MUP-a Republike Srpske, istakavši da i MUP Federacije BiH treba da uradi isto jer se na taj način štite životi i imovina građana.

- Јa to nikad nisam kritikovao i nikad nisam htio da kažem da policija ne treba da ima i kratko i dugo oružje i da ima oklopna vozila i da ima helikopter. Mora da ima opremu, mora da ima oružje da bi mogli to da rade. I svima njima sam uvijek govorio zašto to radite, zašto kritikujete takve stvari - ukazao je Lukač.

On je ocijenio da prave grešku oni koji kritikuju opremanje policijskih službenika, istakavši da su upravo policajci bili meta terorističkih napada u prošlosti.

- Nijedna policija se danas ne oprema da bi vodila neki rat. Policija ne može da vodi rat. Vojske vode rat i sa teškim oruđem i sa svim drugim. Policija sa svojim lakim naoružanjem, pištoljima i puškama ne može da vodi rat. Ne oprema se za to već da čuva bezbjednost naših građana - poručio je Lukač.