latinica  ћирилица
28/09/2024 |  11:12 ⇒ 13:00 | Autor: SRNA

Kecmanović: Nevjerovatno je da Bošnjaci ne pristaju na dogovor unutar BiH

Profesor emeritus Nenad Kecmanović izjavio je da protektorat ne haje za hroničnu nefunkcionalnost Federacije BiH, već je fokus na Republici Srpskoj "valjda baš zato što ona funkcioniše", naglasivši da je nevjerovatno da Bošnjaci ne pristaju na dogovor unutar BiH.
Nenad Kecmanović - Foto: SRNA
Nenad KecmanovićFoto: SRNA

On je ocijenio da je nevjerovatno da Bošnjaci, kao narod koji nikada nije imao ni federalnu republiku jedan kroz jedan niti entitet, a kamoli državu danas kada je dobio priliku da u dogovoru sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem konačno dobije makar i frtalj BiH - to odbija.

- Zašto? Zato što Amerikanci nameću multi-kulti inženjering izgradnje države, a Evropljani im ne daju da ostanu sami, nego samo udrobljeni među hrišćane. Ima i straha od kolektivnog Zapada koji im je poručio da ne talasaju, jer su im sada potrebni mir i stabilnost na Balkanu dok ne riješe probleme u Ukrajini, Palestini, na Tajvanu, dok ne izaberu šefa super sile - ukazao je Kecmanović.

On je naglasio da ne mogu ni SAD da stignu na bezbroj frontova, a potencijalni proksi otkazuju poslušnost i okreću se Rusiji i Kini.

- A na to još Vučić kupuje eskadrilu "rafala", Dodik putuje na samit BRIKS-a na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina, uz podršku predsjednika Kine Si Đinpinga. Deklaracija Svesrpskog sabora, `malih Rusa`, `Srpski svet` pod malignim uticajem velike Rusije koja mobiliše milion i po vojnika - naveo je profesor Kecmanović.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci se snebivaju da se pridruže "sjedinjenim državama Amerike" ili "uniji evropskih zemalja ili "ujedinjenim emiratima".

- Mjerkaju kao da ih svi hoće, kao da ne znaju da ih niko neće. Prvi zato što nemaju šta da im uzmu sem topovskog mesa. Drugima su isuviše muslimani. Trećima premalo. Prvi se okreću Pacifiku, drugi ni sami sebe ne mogu da nađu, treće ubijaju pejdžerima, možda je rješenje, daleko bilo /lider Čečenske Republike/ Ramzan Kadirov - naveo je Kecmanović.

On smatra da je, ne manje nevjerovatno da svoj "čaprak zemljice Bosne" koji su poslije poraza u građanskom ratu dobili od "ujka Sema", neće da imenuju.

- Daidža im je na onih 10 odsto, koliko su uspjeli da održe do američkog bombarovanja srpskih položaja, dodao još 15 odsto, a one neće da tih 25 krste kako bi ga zaštitili, ako ne u UN, ono bar u Unesku kao nacionalno dobro orijentalne kulture u Evropi. Nije problem naći zajedničko ime za tih nekoliko kantona s bošnjačkom većinom i dominacijom. Muslimanija ili Bošnjakistan? - naveo je on za Politiku.

Kecmanović je naglasio da se kao posljednje postavlja pitanje kako Bošnjaci vide budućnost BiH.

- Vjerovali ili ne, oni i dalje očekuju da će se Srpska milom ili silom pridružiti njima ili Hrvatima u zavidno "harmoničnoj" Federaciji i zato su je pogrešno i nazvali FBiH. U skladu sa svojim pustim željama, a mimo realnosti bezimene skupine od nekoliko svojih kantona - rekao je on.

Kecmanović je ukazao da Srbi, naprotiv, ne samo da neće da se pridruže Federaciji, koja bi tako zaista postala Federacija BiH, nego hoće da se razdruže od nje, odnosno od BiH.

- Mogu da dodaju još neko moguće ime za bošnjačko parče BiH, kao na primjer Osmanistanka, Begovija, Bogumilijana, Dobribošnjanka. Јedino nema dileme, da spolja priznatoj, a iznutra nepriznatoj državi tri naroda kao cjelini, najviše priliči ime koje asocira na odnos "ludog i zbunjenog" - zaključio je on.