latinica  ћирилица
28/09/2024 |  14:00 ⇒ 14:01 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Crkvi polaganja rize Presvete Bogorodice

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas u Crkvi polaganja rize Presvete Bogorodice u Bijeloj liturgiju uz sasluženje arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Јoanikija, naglasivši značaj služenja i prisustva liturgiji, kao i da bez Boga nema smisla života.
Patrijarh Porfirije - Foto: RTRS
Patrijarh PorfirijeFoto: RTRS

- Liturgija je centar našeg života, izvor sa kojeg se napajamo, ne samo snagom, čistim mislima i dobrotom nego i samim Bogom, kroz njegovo tijelo i krv, kroz sveto pričešće. Zato ne treba da nas čudi što je naš narod od pamtivjeka podizao oltar Bogu živom, podizao hramove - rekao je patrijarh Porfirije tokom besjede.

Patrijarh je podsjetio da su ova svetinja i oltar podignuti prije 1.000 godina, a prije 200 godina ovdje je podignut hram u koji su dolazili preci da se uče smislu života, onome što je prioritet u odnosu na ono što je sekundarno, da se nauče jevanđelju Hristovom i njegovim zapovijestima.

Njegova svetost je istakao da postoje dva sistema vrijednosti, jedan jevanđeljski, Hristov, Božiji, a drugi ljudski.

- To nije ništa drugo nego smjernica da je porodica crkva, da je porodica blagoslovena Bogom, da je ona data da bi se čovjek naučio da je ljubav smisao života, da bez Boga nema smisla života - rekao je patrijarh i dodao da, ako ne postoji Bog i ljudi u njemu, sve je onda besmisleno.

Patrijarh Porfirije će u 19.00 časova prisustvovati svečanoj akademiji u Crkvi Svetog Nikole u Kotoru povodom 185 godina rada Srpskog pjevačkog društva "Јedinstvo" /1839/ iz Kotora, na kojoj će besjediti Darko Tanasković.

Njegva svetost će sutra od 9.00 časova u Crkvi Svetog Nikole služiti Svetu arhijerejsku liturgiju.

Patrijarh Porfirije od juče boravi u Herceg Novom povodom obilježavanja 1.000 godina oltara i 200 godina od izgradnje Crkve polaganja rize Presvete Bogorodice u Bijeloj. Na mjestu gdje će se graditi saborni hram posvećen Sretenju Gospodnjem osveštao je krst.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Јoanikije povodom velikog jubileja koji se obilježava u Bijeloj, patrijarhu Porfiriju uručio je patrijarške insignije i krst iz manastira Savina.