latinica  ћирилица
28/09/2024 |  14:42 ⇒ 14:50 | Autor: RTRS

Volonteri poručili da Grad ne vodi računa o bezbjednosti životinja, azilu i pojavi zaraznih bolesti

Ljubitelji životinja i volonteri okupili su se danas u centru Banjaluke da bi ukazali na loš i štetan odnos Grada prema napuštenim životinjama i stanju u azilu za pse, te kažu da je posljednji slučaj, kada je mrtav pas ubačen u kontejner "Mozaika prijateljstva", kap koja je prelila čašu.
Protest u Banjaluci -
Protest u Banjaluci

Mila Šarić, ispred okupljenih građana i volontera, ukazala je na teško i alarmantno stanje u azilu za pse, te kaže da je odgovornost na Gradu, istakavši da su se pojavile i zarazne bolesti o čemu javnost nije upoznata.

- Mi kao lica koja spašavamo pse iz azila želimo da demantujemo i ukažemo na dezinformisanje javnosti od strane Grada, uz apel da Grad ozbiljno pristupi ovoj temi i hitno krene sa stvaranjem boljih stambenih uslova za pse i angažuje veterinarske ambulante i radnike koji će voditi brigu o psima - navodi Šarić.

Kaže da su u posljednje vrijeme uputili apel Gradskoj upravi i insistirali na primjeni propisa i radu azila, ali da se malo uradilo kada je riječ o poštovanju Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja Srpske, jer je broj pasa i mačaka na gradskim ulicama u stalnom porastu.

Navodi i da je katastrofalno stanje u azilu za pse, te dodaje da psi borave u nehumanim uslovima.

- Azil nema veterinara koji vodi brigu o zdravlju pasa pa psi nemaju liječenje kao ni veterinarsku obradu koja je predviđena prilikom ulaza psa u azil, a nemaju ni plan za udomljavanje pasa - tvrdi Šarić.

Okupljeni volonteri poručili su da će i dalje insistirati na adekvatnom pristupu ovim problemima te će postavljati i tražiti odgovore na pitanja gdje su psi koji ulaze u azil, a koji nisu udomljeni.

Građani su poručili da je alarm upaljen jer se prijavljuje sve veći broj slučajeva mučenja životinja koje uginu nakon toga, te da takvi ljudi moraju hitno biti procesuirani jer smatraju da onaj ko može nauditi životinjama, to je isto spreman uraditi i ljudima.

- Ubice moraju biti procesuirane i kažnjene najvećim kaznama i da to bude opomena svim potencijalnim ubicama. Lokalni organi moraju već jednom početi raditi posao za koji su plaćeni, kao i svi drugi organi zaduženi za bezbjednost životinja i građana - poručili su volonteri.