latinica  ћирилица
28/09/2024 |  15:46 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Osveštan Hram Svetog velikomučenika Georgija - mjesto u kojem se sakupljaju ljudska mudrost i vještina (VIDEO)

U prisustvu velikog broja vjernika, u banjalučkom naselju Paprikovac osveštan je Hram Svetog velikomučenika Georgija.
osveštanje Hrama Svetog velikomučenika Georgija - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
osveštanje Hrama Svetog velikomučenika GeorgijaFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Liturgiji i osveštanju prisustvovali su predsjednik Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, koja je sa svojom porodicom kum Hrama.

Nakon 80 godina, Banjaluka je dobila Hram Svetog velikomučenika Georgija - mjesto gdje će se okupljati vjernici u svojoj molitvi. Nakon što su ga srušile ustaše 1941. godine, obnova Hrama je počela 2013. godine. Za vjernike danas veliki dan.

- Ovo je narod Paprikovca, naše parohije. Čekamo preko 80 godina, da bi ponovo dočekali svog arhijereja da nam osveti hram - naveo je paroh Slobodan Marin, paroh.

Najvažnije je da su hramovi i crkve ispunjeni narodom, poručio je mitropolit banjalučki Јefrem koji je služio liturgiju uz sasluženje velikog broja episkopa i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

Hramovi su nešto najljepše i centar u koji se sakupljaju ljudska mudrost i vještina, izjavio je episkop marčanski Sava.

- Nama je najvažnije da je on ispunjen narodom Božijim. Crkva to je narod a građevina je građena i ona ne bi imala smisla ako ne bi okupljala narod naš pravoslavni - istakao je mitropolit banjalučki Јefrem.

- Kao što je taj hram bio razrušen sa namjerom da nikada više na ovom mjestu se ne okupljaju pravoslavni hrišćani - evo nas više od 80 godina ponovo sabrani - dodao je episkop marčanski Sava.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da je velika čast za njenu porodicu da kumuju Hramu Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Paprikovac.

- Mi smo presrećni što se ovdje nakon 80 godina ponovo našla crkva na ovom mjestu. Mjesto gdje se okuplja - gdje dolaze mala djeca. Predstavlja siguro jedan od naših centara aktivnosti - istakla je Cvijanović.

U proteklih 20 godina u Eparhiji banjalučkoj podignuto je više od 300 hramova. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su crkve i hramovi neuništivi.

- Crkva je neuništiva i hramovi. Da mogu nevremena da naiđu i da ih pokvare, popale ali narod se uvijek vazdigne i digne se i crkva. Ta simbolična dimenzija je najvažnija - poručio je Dodik.

U Hramu Svetog velikomučenika Georgija se nalazi i čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Brzopomoćnice iz Svete Gore.

Na Svetoj Gori, u manastiru Dohijar, nalazi se prototip ove ikone koji je prema crkvenom predanju naslikan u 10. vijeku, za života osnivača te svetinje, prepodobnog Neofita.