latinica  ћирилица
28/09/2024 |  16:01 | Autor: RTRS

Pupovac u Varivodama: Niko nije odgovarao za ubistvo srpskih civila

Srpsko narodno vijeće i opština Kistanje obilježili su godišnjicu zločina nad srpskim civilima u selu Varivode kod Kistanja, koji se dogodio 1995. godine, a predsjednik SNV-a Milorad Pupovac istakao je da za taj zločin pripadnika hrvatske vojske u proteklih 29 godina još niko nije osuđen.
Stradanje Srba - Foto: RTRS
Stradanje SrbaFoto: RTRS

- Do suđenja nije došlo jer se konstatovalo da nema dokaza na osnovu kojih bi se moglo suditi - rekao je Pupovac na komemoraciji, dodavši kako je poznato da se u Hrvatskoj, "kada je trebalo suditi, sudilo i bez dokaza i sa lažnim svjedocima".

Devetoro srpskih civila ubijeno je 28. septembra 1995. godine u Varivodama u šibenskom zaleđu. Svi stradali bili su u dobi između 55 i 84 godine, prenosi portal Indeks.

Pupovac je rekao da je prije 29 godina u to selo ušao kamion sa obilježjima hrvatske vojske i pet-šest vojnika koji su ubili devetoro nedužnih civila u kućama na kojima su bile izvješene bijele zastave.

I to, dodao je, nakon što ih je prije Oluje hrvatska vlast pozvala da ostanu i obećala im zaštitu.

Pupovac je pozvao na jednak tretman prema svim žrtvama rata, bez obzira na to o kojoj je nacionalnosti riječ.

Na komemoraciji su prisustvovali izaslanici predsjednika Hrvatske, premijera i predsjednika Sabora, kao i lokalni zvaničnici, a voditeljica Documente – centra za suočavanje s prošlošću, Vesna Teršelić, poimenično je navela imena žrtava.