latinica  ћирилица
28/09/2024 |  16:49 ⇒ 16:50 | Autor: TANЈUG

Povrijeđena djeca iz Gaze od oktobra na liječenju u Sloveniji

Djeca iz Pojasa Gaze, povrijeđena u sukobima, dolaze u Sloveniju u oktobru na liječenje u Institut za rehabilitaciju Univerziteta Soča gdje će pored fizičke terapije dobiti i psihološku podršku koja im je uskraćena zbog ratnih dešavanja.
Ljubljana - Foto: RTRS
LjubljanaFoto: RTRS

Projekat finansira Ministarstvo spoljnih poslova Republike Slovenije, a sprovodi katoličko dobrotvorno udruženje slovenački Karitas u saradnji sa Fondacijom "Danilo Turk", prenosi agencija STA.

Predsjednica Upravnog odbora ove fondacije Mojsa Seliškar Toš, naglašava da je situacija veoma osjetljiva, jer su djeca i njihovi pratioci pretrpjeli teške traume i neizmjerne patnje nakon što su im amputirani udovi ili povređena kičma.

- Većina djece izgubila je članove porodice, a iskustva su im neopisiva. Naša misija je da im pružimo podršku i olakšamo proces oporavka - rekla je ona.

Menadžerka za međunarodnu pomoć u Karitasu Јana Lampe ističe da je konzervirana hrana trenutno najtraženija u Gazi, s obzirom na to da je većina stanovništva raseljena i u stalnom pokretu.

Slovenači Karitas u saradnji sa Fondacijom "Danilo Turk", kako je saopšteno, dodjeljuje finansijsku pomoć za 1.000 raseljenih porodica u Pojasu Gaze.