latinica  ћирилица
28/09/2024 |  18:00 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Hoće li srpska djeca u Mostaru konačno dobiti priliku da u školama uče svoj jezik? (VIDEO)

Da li će djeca srpske nacionalnosti u Mostaru uskoro dobiti priliku da u školama uče srpski jezik? Ovu inicijtivu razmatraju srpska udruženja u ovom gradu, jer kažu, stekli su se zakonski uslovi da se to konačno provede.
Mostar - Foto: RTRS
MostarFoto: RTRS

Procjenjuje se da u dvadsetak mostarskih škola nastavu pohađa oko dvije stotine učenika srpske nacionalnosti, koji uče isključivo po hrvatskim i bošnjačkim nastavnim programima.

Srbi su u Hercegovačko-neretvanskom kantonu tek prije dvije godine dobili ustavni status konstitutivnog naroda. Na osnovu toga , sada su se stekli uslovi i da se zatraži izvođenje nastave srpskog jezika u onim školama gdje postoji zakonski osnov.

- Prema važećem zakonu, tamo gdje je 23 do 25 odsto djece jedne nacionalnosti u svim odjeljenjeima jednog razreda, imaju pravo na nastavu na svom jeziku - rekla je predjednica SPKD "Prosvjeta" - gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagonović.

Ne želimo izdvajanje djece i "getoizaciju", ali treba vidjeti koliko roditelja bi bilo zinteresovano za jedan ovakav korak, kažu inicijatori.

- Razgovaraćemo sa roditeljima, da vidimo da li su spremni da se pokrene ta incijativa - izjavio je zamjenik zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Velibor Milivijević.

Njegoš Veljančić u čak jedanaest osnovnih i srednjih škola u Mostaru drži časove pravoslavne vjeronauke.

- Djeca hoće da uče svoj jezik, i vidimo to po broju djece na vjeronaucim, a učenje jezika bi samo unaprijedlio kvalitet te nastave - naveo je vjeroučitelj Njegoš Veljačnić.

Kako u školama, u kojima uče po hrvatskom ili bošnjačkom nastavnom programu , nemaju priliku da uče nacionalnu grupu predmeta, za učenike srpske nacionalnosti malim dijelom taj nedostatak nadoknađuje "Prosvjetina" dopunska škola srpskog jezika, istorije i kulture . Međutim, dva časa mjesečno ne mogu zamijeniti četiri ili pet časova nastave jezika sedmično, koliko se drži u redovnim školama.

- Došlo je vrijeme da pokrenemo to pitanje, ove godine teško. Ali za godinu, dvije, omogućićemo da djeca imaju časove srpskog jezika - rekao je Milivojević.

Tačan broj djece srpske nacionalnosti koja pohađaju nastavu u mostarskim osnovnim i srednjim školama se ne zna, ali bi indikator mogao da bude broj onih koji pohađaju pravoslavnu vjeronauku, a ima ih više od stotinu. Samo ove godine upisano je 28 novih prvačića koji su se prijavili za nastavu vjeronuke.