latinica  ћирилица
28/09/2024 |  18:28 ⇒ 18:36 | Autor: SRNA

Kalinovik: Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice

Načelnik opštine Kalinovik Radomir Sladoje i ljekar u penziji Slavko Ždrale otkrili su danas na Domu zdravlja "Sveti Luka" spomen-ploču kojom je obilježeno 30 godina od osnivanja ratne bolnice u ovoj lokalnoj zajednici.
Spomen ploča, dom zdravlja "Sveti Luka" u Kalinoviku - Foto: SRNA
Spomen ploča, dom zdravlja "Sveti Luka" u KalinovikuFoto: SRNA

Ždrale se u izjavi novinarima prisjetio da je prošlo 30 godina od izlaska mobilne hirurške ekipe Bolnice "Kasindo" Srpsko Sarajevo u Dom zdravlja u Kalinoviku da bi pomogla i bila bliže liniji fronta, te da se tako pruži kvalitetnije pomoć ranjenim i oboljelim građanima ove lokalne zajednice.

- Ekipa je provela 15 mjeseci u Kalinoviku. Za to vrijeme zbrinula je nekoliko stotina povrijeđnih i oboljelih. Ekipa je bila potpomognuta sanitetskim kadrom Hercegovačkog korpusa i na raspolaganju 24 časa - rekao je Ždrale i zahvalio medicinskom osoblju i tehničarima koji su bili na raspolaganju u ovom odgovornom poslu.

Ždrale je istakao da je mobilna hirurška ekipa radila u uslovima koji su bili praktično nemogući, a izvođene su izuzetno složene operacije.

- Јedna od operacija bila je na aorti, na srcu, koja je završena najboljim ishodom. Mobilna hirurška ekipa koja je bila na raspolaganju, kako Vojsci Republike Srpske, tako i stanovnišvu, dokazala se kroz izuzetno kvalitetan rad - rekao je Ždrale.

Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić ukazao je na značaj koji je za stanovnike Kalinovika imala ratna bolnica, ističući da je tadašnji kadar bio elita sarajevske medicine koju su krasili, ne samo vrhunska stručnost i visoki humanizam, nego i izuzetna hrabrost.

- Znate da sam od početka ratne nesreće u BiH pa do zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma bio ministar zdravlja Republike Srpske. Redovno sam dobijao informacije i sa ovog područja i znam veoma dobro da su ovdašnji ljudi prihvatili i pazili ovu hiruršku mobilnu ekipu kao rod rođeni - od hrane, odjeće do svake ljudske pažnje - rekao je Kalinić na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja ratne bolnice u Kalinoviku.

On je istakao da danas otkrivena spomen-ploča treba da bude poruka i opomena šta se sve može uraditi kada je najteže uz jedinstvo i požrtvovanje.

Medicinska sestra Zora Ždrale koja je u vrijeme osnivanja ratne bolnice bila u Kalinoviku prisjetila se tih teških vremena.

- Sve smo uspješno završili što se tiče našeg posla zahvaljujući hirurškoj ekipi koju je predvodio doktor Slavko Ždrale i ljekari iz Hercegovine. Bitno nam je da je postavljena spomen-ploča jer treba da se pamti i da se sjećamo toga. Neka mlade generacije znaju da smo od Doma zdravlja napravili ratnu bolnicu koja je spasila mnoge živote", rekla je Ždrale.

Ona je ukazala na činjenicu da nije preminuo nijedan pacijent koji je zbrinut u ratnoj bolnici i transportovan u tim ratnim vremenima dalje za Nevesinje.

Načelnik opštine Kalinovik Radomir Sladoje zahvalio je Ždralu za inicijativu da bude postavljena spomen-ploča i obilježeno 30 godina od osnivanja ratne bolnice u Kalinoviku.

- To je mnogo pomoglo narodu tih ratnih godina. Igrom slučaja jedan od pacijenata sam bio i ja kada sam ranjen, nakon čega mi je u Nevesinju operisana trbušna maramica. Dolaskom mobilne ekipe, linije su bile mnogo sigurnije jer se prije toga glava gubila čak i prilikom lakšeg ranjavanja - napomenuo je Sladoje.

Dom zdravlja u Kalinoviku izgrađen je krajem 1976. godine, počeo je da radi naredne godine, a od 1994. bio je ratna bolnica.

Nakon rata dobio je naziv "Sveti Luka", kako se i danas zove.