latinica  ћирилица
28/09/2024 |  19:09 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Međunarodni kongres stomatologa u Foči - nemjerljiv značaj za razvoj ove grane medicine (VIDEO)

U Foči Sedmi međunarodni kongres stomatologa.
7. Međunarodni kongres, Foča - Foto: RTRS
7. Međunarodni kongres, FočaFoto: RTRS

Učestvuje 500 stomatologa iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Srpske i Federacije BiH, pred kojima su brojne naučne i praktične teme.

Stresan život uzima danak i na zdravlju zuba.

U porastu je bruksizam - škripanje zubima noću.

Stres se teško otklanja, zubi propadaju. Kliničari odgovaraju – kvalitetnim materijalima štite zube.

Uz predavanja i praktični kursevi od dijagnostike do liječenja. Prvi put i složen hirurški zahvat prenošen video linkom.

- Da vide ustvari kako to izgleda u relanim uslovima, drugačije je raditi na modelima drugačije na živom pacijentu - rekao je Nikola Stojanović, pomoćnik dekana za Studijski porgram stomatologija Medicinskog fakulteta Foča.

- Meni je veoma drago što su i mladi imali priliku da kroz kurseve i radionice nešto novo nauče - istakao je Vojkan Lazić, prodekan Stomatološkog fakulteta Beograd.

Sve ovo otvara mogućnosti i za naučnu saradnju.

- Sastajemo se s ciljem da usmjeravamo znanje ka idućim naučnim istraživanjima u saradnji fakulteta u Foči i Skoplju - napomenula je Sonja Apostolska, dekan Medicinskog fakulteta Skoplje.

- Istraživanje koje raste zahvaljujući ovakvim skupovima gdje se ugovaraju projekti i razvijaju istraživačke ideje - dodao je Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta Foča.

U Stomatološkoj komori Srpske ističu - bez usavršavanja, nema ni dobre prakse. Očekuju izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

- Sve komore imaju pravo da organizuju ovakve skupove, nažalost promjenom zakona 2017. godine mi to ne možemo da radimo, a sve komore u regionu mogu. Potrebno je što više stručnih skupova - poručio je Saša Dabić, predsjednik Komore doktora stomatologije Srpske.

U Foči je dogovoreno i unapređenje saradnje komora doktora stomatologije Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, FBiH i Republike Srpske.