latinica  ћирилица
28/09/2024 |  21:18 ⇒ 21:20 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije: Teškoće su date da bi iznijeli iz sebe sve darovane potencijale

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije izjavio je da su teškoće koje su zadesile Srbe date da bi iznijeli iz sebe sve potencijale koje je Bog darovao, a mnogo ih je.
Patrijarh Porfirije u Crkvi Svetog Nikole - Foto: SRNA
Patrijarh Porfirije u Crkvi Svetog NikoleFoto: SRNA

Srpski patrijarh, koji je večeras prisustvovao svečanoj akademiji u Crkvi Svetog Nikole u kotorskom Starom gradu povodom 185 godina postojanja Srpskog pjevačkog društva "Јedinstvo" iz Kotora, istakao je da poziv za jedinstvo jesu sveti putokazi i zavjet koji je Gospod ostavio.

- Slavimo jubilej hora "Јedinstvo" koji odražava Hristovu poruku da budemo jedno, ujedinjeni u slobodu, lepotu, pravdu, istinu i ljubav u Hristu - naglasio je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je dodao da činjenica sa kojom se suočio svaki put kada je dolazio u Crnu Goru jeste to jedinstvo.

- Uzrastanja nema bez iskušenja, koji su ispiti za nas, bilo ih je u poslednjim decenijama, a ima ih i danas - rekao je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, Kotor je kraljevski grad za koji je Sveti Stefan Dečanski rekao: "došao sam u svoju dedovinu".

- Osjećam da sam došao u svoju dedovinu, gdje god je stopa Svetoga Save i njegove molitve Bogu, to je djedovina svakog svetosavca, svakog koji je povjerovao u Hrista i krenuo njegovim putem - rekao je srpski patrijarh.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije naglasio je da 185 godina pjevačko društvo "Јedinstvo" ukrašava bogosluženja i sve narodne svečenosti u posljednjih 30 godina, te je zaslužilo najveću pažnju i pohvale.

Na svečanosti je izveden bogati muzički program dječijih i drugih horova "Јedinstva".