latinica  ћирилица
28/09/2024 |  22:00 ⇒ 22:01 | Autor: SRNA

Netanjahu: Eliminacija Nasralaha - uslov za postizanje izraelskih ciljeva

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u prvom javnom obraćanju od ubistva vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha rekao je da je njegova eliminacija uslov za postizanje trenutnih ciljeva Izraela da se stanovnici sjevera vrate u svoje domove na sjeveru i da se promijene odnosi snaga u regionu.
Benjamin Netanjahu (Foto: EPA/SARAH YENESEL) -
Benjamin Netanjahu (Foto: EPA/SARAH YENESEL)

Netanjahu je istakao da je ranije ove sedmice zaključio da izraelski udari na ciljeve pokreta u Libanu tih dana nisu bili dovoljni.

- Početkom sedmice sam zaključio da snažni udari koje je izraelska vojska nanijela Hezbolahu posljednjih dana nisu dovoljni jer dok je Nasralah bio živ, on bi brzo obnovio kapacitet Hezbolaha. Prema tome, ja sam izdao naredbu i on više nije sa nama - rekao je Netanjahu.

On je Nasralaha nazvao "teroristom broj jedan" i "glavnim motorom iranske osovine zla", dodajući da je Hezbolah skovao planove da uništi Izrael.

On je dodao da će eliminacija lidera Hezbolaha pomoći naporima da budu oslobođeni taoci u Pojasu Gaze.

- Uklanjanje Nasralaha je uslov za postizanje naših sadašnjih ciljeva – bezbjedan povratak stanovnika sjevera svojim domovima i promjena ravnoteže snaga u regionu u godinama koje dolaze - naveo je Netanjahu.

Libanski pokret Hezbolah potvrdio je ranije da je njegov lider Hasan Nasralah ubijen u izraelskom vazdušnom napadu na Bejrut.

Izraelske odbrambene snage saopštile su kasnije da su vazdušne snage te zemlje eliminisale i visokog obavještajnog zvaničnika pokreta Hezbolah u Bejrutu Hasana Halila Јasina