latinica  ћирилица
28/09/2024 |  22:11 ⇒ 22:21 | Autor: Agencije

Nevrijeme u regionu - izlile se rijeke, ulice pod vodom, obarano drveće

Nevrijeme praćeno kišom koje je danas pogodilo pojedine dijelove Republike Srpske, zahvatilo je i region.
Dunav - Foto: ilustracija
DunavFoto: ilustracija

Velika količina padavina u kratkom roku izazvala je pravi haos na ulicama Banjaluke.

Izlio se Dunav

Rijeka Dunav se danas izlila u Bačkoj Palanci, u parku prirode "Tikvara“, dok sjever Srbije bilježi značajan pad temperature i najavljeno nevrijeme praćeno pljuskovima i grmljavinom.

Naime, kako se vidi na snimku koji je podijelila Instagram stranica "backapalankadesavanja“, vodostaj je dostigao toliki nivo da iz vode vire samo suncobrani i ulične svjetiljke.

Kako je danas najavio Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ), naoblačenje s kišom, padom temperature i umjerenim i jakim sjeverozapadnim vjetrom prvo je zahvatilo Bačku, ali se u poslijepodnevnim časovima proširilo i na ostatak Vojvodine.

- Јaki vjetrovi oborili su stabla u parku Vašarište. Na sreću, nema povrijeđenih, a načinjena je značajna materijalna šteta - navodi se ispod podijeljene fotografije iz Inđije.

      View this post on Instagram

A post shared by Opština Inđija (@opstina_indjija)

Nevrijeme je zahvatilo i Bačku. U Baču je padao grad veličine oraha.
Hladni talas stigao je u Srbiju preko sjevera zemlje, gdje je u pojedinim gradovima zabilježena temperatura oko 15 stepeni, prenosi Kurir.

Izlila se Soča

Rijeka Soča i njene pritoke na zapadu Slovenije izlile su se nakon obilnih kiša na području Boveca i poplavile puteve, podrume i polja, prenose slovenački mediji.

Vatrogasne službe su evakuisale 30 osoba nakon što je odron blokirao put u mjestu Lepena u Sloveniji, prenosi agencija STA.

Najveća količina padavina registrovana je u Bohinju i Posočju, objavio je portal Meteoinfo.
U mjestu Vogel kod Bohinjskog jezera zabilježene su rekordne padavine za Sloveniju, pri čemu je za 24 sata palo 378 litara kiše po kvadratnom metru.

Bujica u Hrvatskoj

Mjesto Meke Drage kod Obrovca u Hrvatskoj poplavljeno je usljed velikih kiša, koje su pale tokom dana.
Kako se vidi na snimcama koje je čitalac portala Indeks ustupio hrvatskom mediju, neke ulice su devastirane, a poplavljene su kuće i ugostiteljski objekti.