latinica  ћирилица
29/09/2024 |  11:15 ⇒ 11:55 | Autor: SRNA

Služen parastos za poginule i umrle pripadnike Srpske garde Ilidža

U Spomen-crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija na Veljinama služen je parastos za poginule i umrle pripadnike Srpske garde Ilidža, povodom 32 godine od formiranja jedinice.
Istočna Ilidža, pomen - Foto: SRNA
Istočna Ilidža, pomenFoto: SRNA

Pripadnik Srpske garde Ilidža Miroslav Lučić podsjetio je da je ova jedinica formirana 1. oktobra 1992. godine i bila je u sastavu Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske.

- Komanda Ilidžanske brigade i rukovodstvo Srpske opštine Ilidža su smatrali da treba formirati jedinicu koja će biti mobilna i dobro opremljena te u stanju da pritekne u pomoć na svim položajima Vojske Republike Srpske koji su u tom momentu ugroženi, odnosno, srpskom narodu na prostoru cijelog sarajevsko-romanijskog ratišta - rekao je Lučić.

On je naglasio da je Srpska garda Ilidža predstavljala jezgro prilikom formiranja Prvog jurišnog bataljona 1994. godine.

- U toku borbenih dejstava poginulo je 19 naših saboraca, a 10 umrlo nakon završetka rata od bolesti i vjerovatno štetnog uticaja od municije koju je koristio NATO. U toku rata kroz ovu jedinicu je prošlo oko 150 boraca - istakao je Lučić.

Dodao je da je svim Ilidžancima na ponos što su imali takvu jedinicu koja je pomogla mnogima i očuvala obraz.

- Borili smo se viteški, hrabro i nema nikakve mrlje na ratnom putu naše jedinice. Svake godine se oko 1. oktobra ovdje sastanemo da se pomolimo za duše naših poginulih saobraca i prisjetimo tih ratnih događaja, evociramo uspomene, razgovaramo sa članovima poginulih boraca. Obaveza nam je da čuvamo uspomenu na naše poginule saborce - napomenuo je Lučić.