latinica  ћирилица
29/09/2024 |  11:32 | Autor: SRNA

Vučević: Beograd poštuje Dejton, nema problem sa teritorijalnim integritetom BiH

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je da Srbija nema problem sa teritorijalnim integritetom BiH, već poštuje BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs) -
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

On je naglasio da nametanje bilo čega predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je omogućio mir u BiH.

- Nemamo problem sa teritorijalnim integritetom BiH, samo kažemo, kao potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma, da sve izmjene i drugačije uređenje BiH moraju da se definišu saglasjem dva entiteta i tri naroda - rekao je Vučević podovom izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na Generalnoj skupštini UN da "Srbija ugrožava teritorijalni integritet BiH".

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Vučević je upozorio da Beograd ne smije da prihvati narativ o slučaju Banjska koji nameće Priština. On je naveo da ono što se desilo prije godinu dana nije trebalo da se desi, ali da je to bila "eksplozija", odnosno reagovanje zbog svega što se dešavalo Srbima i što trpe godinama.

- Nije se Banjska sama od sebe desila, nije neko bio dokon pa je to uradio u vrijeme procvata ljudskih prava na Kosovu i Metohiji - napomenuo je Vučević.

On je ukazao da Priština ne dozvoljava porodicama ubijenih Srba u Banjskoj da obilježe mjesto gdje su ubijeni.

- Kao da se stidimo da kažemo da su tamo trojica Srba ubijena. Valjda treba mi da se izvinemo za Banjsku, a oni su ubili trojicu Srba? I prije toga, na desetine Srba prebijali, hapsili, ranjavali, od braće Stojanović koje je kod Štrpca ranio pripadnik takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga, koji se sad brani sa slobode, do Dragiše Galjka - naveo je Vučević.

On je pozvao Srbe na Kosovu da vjeruju svojoj državi, koja uporno poziva na povratak dijalogu i razgovoru.

- Mi ne možemo odavde znati koliko im je teško, možemo da razumijemo da im je teško i da ih zamolimo za strpljenje, razumijevanje, da vjeruju u Srbiju i da ostanu na Kosovu i Metohiji, da ih niko ne podbunjuje i ne nagovara da napuštaju svoje kuće - rekao je Vučević za Televiziju "Prva".

Vučević je naglasio da je ovakav tretman jednog naroda na teritoriji koja ima poseban status, u smislu prisutnosti međunarodnih snaga, sramota onih koji bi trebalo da situaciju kontrolišu i nadziru, a to ne čine ili čine "pro forme" saopštenjima bez efekta.