latinica  ћирилица
29/09/2024 |  12:00 | Autor: RTRS

Za privlačenje investitora važna čvrsta veza republičkih i lokalnih vlasti

Situacija u oblasti stranih ulaganja i njihovo privlačenje zahtijeva čvrstu vezu republičkih i lokalnih vlasti, za šta je neophodna što kvalitetnija razmjena podataka, rečeno je Srni u Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Iz resornog ministarstva navode da je Nacrt zakona o izmjenama Zakona o stranim ulaganjima, koji je nedavno utvrdila Vlada Republike Srpske, osim izmjena koje se odnose na usklađivanje odredaba važećeg Zakona o stranim ulaganjima sa odredbama Zakona o republičkoj upravi i propisa iz oblasti strateškog planiranja, neophodan radi unapređenja određenih rješenja, uzimajući u obzir praksu u primjeni zakona.

Naglašava se da kvalitetnija razmjena podataka između republičke i lokalnih vlasti omogućava bolje osnove za strateško planiranje i kvalitetiju podršku investitorima koji planiraju nove investicije, bilo reinvestiranjem ili novim ulaganjima.

- Nacrt zakona predviđa odredbe kojima se nastoji obezbijediti jednostavnija i kvalitetnija razmjena informacija o postojećim i planiranim investicijama /onima za koje su u toku pregovori ili su u fazi započinjanja poslovanja /na području jedinica lokalne samouprave. Tako se nastoje koordinisano pratiti kretanja u oblasti stranih ulaganja u Republici Srpskoj i predlagati mjere za njihovo unapređenje - navode iz Ministarstva privrede.

Nastoje se i zajedno sa jedinicama lokalne samouprave podržati investicije za koje su u toku pregovori ili su u fazi započinjanja poslovanja, ali i podstaći postojeći investitori na reinvestiranje.

Kada je Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju prestalo da obavlja poslove u oblasti stranih ulaganja, njih je preuzelo Ministarstvo privrede i preduzetništva u svoj djelokrug rada.

- Osim toga, Ministarstvo privrede i preduzetništva preuzelo je i poslove koji se tiču procjene uticaja propisa, posebno s ciljem pojednostaljenja administrativnih procedura i postupaka u svrhu olakšanja poslovanja, te uređenje oblasti slobodnih zona u Republici Srpskoj - ističu u ovom ministarstvu.

Kada je riječ o rješenjima potrebnim u segmentu saradnje republičkog nivoa i jedinica lokalne samouprave s ciljem privlačenja i podsticanja ulaganja u Srpsku, u Ministarstvu privrede i preduzetništva naglašavaju da su potrebna sistemska rješenja koja bi služila kao efektivan mehanizam servisiranja investitora i podrške prilikom ulaganja.

- U tom smislu je 2013. godine uspostavljen Program postinvesticione podrške investitorima, takozvani afterker, koji podrazumijeva institucionalnu saradnju republičkog i lokalnog nivoa - podsjećaju iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva navode da je formirana i Saradnička mreža Republike Srpske, koja se sastoji od predstavnika jedinica lokalne samouprave i ovog ministarstva.

- Zajedničkim radom republičkog i lokalnog nivoa identifikuju se problemi u poslovanju privrednih subjekata i nastoji se sistemski pristupiti rješavanju otvorenih pitanja kako bi se privrednim subjektima/investitorima olakšalo poslovanje, te kako bi se podstakli na reinvestiranje. Sve ove aktivnosti služe kao podloga za pripremu konkretnih prijedloga za unapređenje poslovnog ambijenta - navode u Ministarstvu.

U saopštenju se navodi i da je Savjet za strane investitore Republike Srpske savjetodavno tijelo Vlade koje ima za cilj pomaganje i podsticanje stranih ulaganja u Srpsku, poboljšanje poslovnog ambijenta, kao i unapređenje koordinacije i saradnje institucija republičkog i lokalnog nivoa u privlačenju i realizaciji stranih ulaganja.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva navode da je od ključnog značaja da institucije na lokalnom nivou pravovremeno i veoma operativno podrže nove i postojeće investitore u njihovom poslovanju i namjeri eventualnog reinvestiranja, a sve radi podrške održivom ekonomskom razvoju lokalne zajednice, što je moguće, između ostalog, na bazi kvalitetno prikupljenih informacija o poslovanju privrednih subjekata.

- Lokalne zajednice su tako u prilici da prilagode i kreiraju načine pomoći i podrške koje mogu da pruže poslovnoj zajednici, s jedne strane, dok s druge strane ti podaci predstavljaju inpute republičkom nivou i služe kao osnova za sistemsko unapređenje poslovnog ambijenta - naglašavaju u Ministarstvu privrede i preduzetništva Srpske.