latinica  ћирилица
29/09/2024 |  12:58 ⇒ 14:18 | Autor: RTRS

Višegrad će naredne godine biti mjesto promovisanja porodičnih vrijednosti (FOTO)

Ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Srbije Milica Đurđević Stamenkovski rekla je danas u Višegradu da će 2025. godine ovo biti mjesto promovisanja porodičnih vrijednosti kao domaćin velike manifestacije "Dani porodice Srpske i Srbije" u Republici Srpskoj.
Milica Đurđević Stamenkovski u Višegradu - Foto: RTRS
Milica Đurđević Stamenkovski u VišegraduFoto: RTRS

- Predložila sam kao ministarka načelniku opštine Mladenu Đureviću da Višegrad sledeće godine bude domaćin ove velike manifestacije. Ideja je prihvaćena i započećemo sve neophodne organizacione i logističke pripreme kako bi ova manifestacija bila dostojna teme kojom se bavi - istakla je ona.

Stamenkovski je rekla da Višegrad zaslužuje da ne bude opština sa malim brojem stanovnika, kada je dušom tako velika.

Navela je da žele različitim populacionim mjerama da pomognu da Višegrad bude mjesto po mjeri porodice i da su Vlada Srbije i resorno ministarstvo zainteresovani da daju podstrek različitim projektima koji su tu da unaprijede život članova porodica.

- Razgovarali smo o populacionim merama Višegrada, dali određene ideje i konstruktivne predloge šta možemo zajednički raditi u narednom periodu. Predstavili smo i zakon koji je u skupštinskoj proceduri, kojim se povećava roditeljski dodatak, čime Srbija postaje zemlja sa najvećim roditeljskim dodatkom na Balkanu - rekla je ona.

Milica Đurđević Stamenkovski u Višegradu (Foto: RTRS)

Slične poruke, kako ističe, stižu i od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se opredjeljuju sredstva za kupovinu nekretnine za višečlane porodice.

- To pokazuje da smo bili u pravu kada smo na Sverpskom saboru poručili da su Srbija i Srpska jedna porodica. U tom duhu "Dani Srbije i Srpske" će u Višegradu okupiti, ne samo predstavnike Vlade, nego naše porodice, naš narod iz cele Srbije, Republike Srpske i sa svih strana gde žive naši ljudi - poručila je Stamenkovski.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da su sa Stamenkovskom dogovorili konkretne aktivnosti za naredni period, a uglavnom u vezi sa pronatalitetnom politikom.

- Raduje nas da će Višegrad imati priliku da u narednoj godini započne sa konkretnim projektima vezanim za natalitet i da će ti projekti poslati poruku da smo opredijeljeni za opstanak na ovim prostorima - istakao je Đurević.

Milica Đurđević Stamenkovski je u pratnji predsjednika Nadzornog odbora Olimpijskog centra Јahorina Nedeljka Eleka i predstavnika opštine Višegrad posjetila i Hram Svetog cara Lazara u Andrićgradu.