latinica  ћирилица
29/09/2024 |  14:12 ⇒ 14:13 | Autor: RTRS

U Beogradu odata počast majoru Milanu Tepiću

Polaganjem vijenaca na spomenik majoru Milanu Tepiću na Dedinju u Beogradu članovi porodice Tepić i brojne delegacije odali su počast istinskom heroju i novom srpskom Sinđeliću, koji je poginuo na današnji dan u Bjelovaru 1991. godine braneći mlade vojnike ЈNA i zakletvu koju je dao otadžbini.
Spomenik Milanu Tepiću - Foto: RTRS
Spomenik Milanu TepićuFoto: RTRS

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Ninoslav Јovanović, koji je predvodio državnu ceremoniju polaganja vijenaca i odavanja počasti, poručio je da je veoma važno da se Srbi sjećaju svojih heroja, a da je herojski čin majora Tepića nešto o čemu treba učiti generacije koje dolaze - da znaju šta znači odbrana otadžbine.

- On je poginuo herojski tako što je digao u vazduh kasarnu u Bjelovaru ne dajući da ona padne u ruke našim neprijateljima. Ono što je poseban gest jeste to da je on svoje vojnike spasao. Naredio im je da se udalje i onda je 170 tona eksploziva digao u vazduh - rekao je Јovanović medijima iz Republike Srpske.

On je ukazao da je tadašnja ЈNA imala dogovor o nenapadanju sa takozvanom vojskom Hrvatske koji nije ispoštovan.

- Napali su kasarnu sa 2.000 ljudi i major Tepić se povukao u magacin. Nije mogao da dozvoli da padne u ruke neprijatelju. Neka mu je večna slava, mi ćemo ga se vječno sjećati - rekao je Јovanović.

Pomen majoru Tepiću služen je i na njegovom grobnom mjestu u rodnom Komlencu kod Kozarske Dubice.