latinica  ћирилица
29/09/2024 |  14:52 ⇒ 14:56 | Autor: TANЈUG

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u obnovljenoj crkvi Svetog Nikole u Kotoru

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas Svetu liturgiju u Crkvi Svetog Nikole u Kotoru i izvršio osvećenje obnovljenog hrama.
Patrijarh srpski Porfirije - Foto: SRNA
Patrijarh srpski PorfirijeFoto: SRNA

Patrijarh je u besjedi tokom liturgije istakao da samo onda kada je carstvo nebesko u podnožju carstva zemaljskog, zemaljsko dobija svoju punoću i svoj smisao, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

- Dakle, u Carstvo Božje ulaze smireni, skromni, koji svoje talente i darove koriste da bi slavili Boga i da bi služili drugima, da bi gradili zajednicu sa drugima i sa bližnjima. Pritom, svaki čovijek je bližnji i pozvani smo da ga vidimo kao bližnjeg, jer svako je sazdan po slici i prilici Božjoj - rekao je patrijarh Porfirije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije zahvalio je patrijarhu na ljubavi i očinskoj brizi za cijeli srpski narod, a posebno zbog njegovog dolaska u Boku kotorsku.

- Danas ste izvršili osvećenje ovog obnovljenog hrama, prizvali Božji blagoslov, Božju milost i svetlost na ovaj sveti hram iznova. Mnogo je uloženo u obnovu ovoga svetoga hrama i onoga što se da očima vidjeti i mnogo više onoga što se ne vidi - rekao je Јoanikije.

On je istakao da kada osvećujemo i obnavljamo hramove i mi sami se obnavljamo.

Јoanikije je zahvalio svima koji su pomogli obnovu hrama i posebno istakao Opštinu Kotor, kojoj je uručena zahvalnica Crkvene opštine za značajan doprinos u sanaciji Katedralnog hrama Svetog Nikole u Kotoru.

Patrijarh srpski Porfirije boravi od 27. septembra u kanonskoj poseti Eparhiji crnogorsko-primorskoj.