latinica  ћирилица
29/09/2024 |  17:08 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Cvijanović: Za otvaranje vrtića u Novoseliji gradska administracija zaobišla sve zakonske propise (VIDEO)

Grad Banjaluka najavio je otvaranje novog vrtića u prostorijama Područne škole u Novoseliji. Iz Ministarstva prosvjete i kulture navode da o tome nisu zvanično informisani i da su gradonačelnik Draško Stanivuković i gradska administracija na ovaj način zaobišli sve zakonske propise i procedure.
Nataša Cvijanović - Foto: RTRS
Nataša CvijanovićFoto: RTRS

Podsjećaju da je inicijativa o formiranju vrtića u sklopu osnovnih škola, koje raspolažu adekvatnim prostorom, proistekla upravo od resornog ministarstva još 2020. godine, ali da je za realizaciju takve inicijative potrebno ispuniti sve potrebne uslove i standarde, koji su definisani Pravilnikom.

- Ministarstvo prosvjete i kulture nije zaprimilo zahtjev za osnivanje tog područnog odjeljenja, odnosno organizacione jedinice Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka - navodi pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje u Republici Srpskoj Nataša Cvijanović.

Dodaje, da je Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisano da Ministarstvo prosvjete i kulture formira komisiju koja utvrđuje ispunjenost uslova za rad.

- Trebaju se ispoštovati određeni standardi koji su definisani Pravilnikom o pedagoškim standardima i normativima za oblast predškolskog vaspitanja i obrazovanja i u okviru tih standarda mora se definisati program predškolskog vaspitanja i obrazovanja, da li psotoji odgovarajući kadar i na kraju, da li postoje tehnički uslovi - dodaje ona.