latinica  ћирилица
29/09/2024 |  19:37 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Drinski nasip - jedan od najvećih i najznačajnijih investicija Srpske (VIDEO)

Nakon 10 godina od katastrofalnih poplava koje su pogodile Semberiju 2014. godine u februaru mjesecu krenulo se sa izgradnjom prve faze izgradnje Drinskog nasipa.
Drinski nasip - Foto: SRNA
Drinski nasipFoto: SRNA

Ovo je najznačajniji objekat u sistemu odbrane od poplava u Semberiji koji finansira Vlada Srpske.

Radi se o dionici nasipa od ušća rijeke Јanje u Drinu do ustave u Јanji u dužini od dva kilometra i 800 metara za šta je Vlada obezbijedila 2,4 miliona maraka.

Zbog neriješenih imovinskih odnosa koji su godinama bili kamen spoticanja za početak izgradnje Drinskog nasipa čekalo se godinama. Nakon dobijanja građevinske dozvole u februaru se krenulo sa izgradnjom prve faze nasipa i do sada je urađeno 74 oodsto predviđenih radova .Do kraja godine planirano je da se završi ova faza projekta.

- Na gradilštu je od vrste radova koji se obavljaju svakodnevno u prosjeku angažovano oko 20 jedinica mehanizacije, 15 do 20 radnika, trenutno izvodimo radove na izradi trupa zemljanog nasipa, završili smo sve betonske radove, izradu parapetnog zida u dužini od oko 450 m i do kraja ugovora preostalo nam je završetak trupa nauipa kao i izrada servisnih saobraćajnica od šljunka koji prate nasip - istakao je Aleksandar Kecman, koordinator izvođača radova "Bijeljina put".

Gradnja prve faze koja se finansira kreditnim sredstvima Evropske investicione banke koštaće 2,4 miliona maraka.

- Stepen zaštite odbrane od poplava će biti na jednom daleko većem nivou nego što je to bilo prethodnih godina.Najveće probleme koje smo imali u prethodnom periodu odbrane od poplava nam je predstavljalo visoki vodostaju rijeke Drine i fnalizacijom ovih radova ćemo imati riješen problem na ovoj dionici visokih voda rijeke Drine - naveo je Ljubiša Vasić, inženjer ЈU "Vode Srpske".

Izgradnjom nasipa od izlivanja Drine biće zaštićeno oko 30.000 domaćinstava, nekoliko stotina privrednih objekata i više od 20.000 hektara obradivog zemljišta.

- Vlada Srpske kontinuirano planira finsansijska sredstva za svaku narednu fazu, i nakon završetka ove faze radova Vlada u saradnji sa ЈU Vode Srpske planira implementaciju druge dionice i pripremamo projektnu dokumentaciju kruna za kompletiranje čitavog Drinskog nasipa oko Semberije - dodao je Vasić.

Da je velika važnost izgradnje Drinskog nasipa saglasni su i mještani Јanje.

Od 2014. godine do danas Vlada Srpske obezbijedila je više od 250 miliona maraka za investicije u sektoru voda.

Ulaganja u vodoprivredne objekte realizovana su ili su u toku na čak 330 lolacija u svim dijelovima Srpske. Izgradnja Drinskog nasipa u dužini od 33 kilometra je svakako jedna od najvećih i najznačajnijih investicija.