latinica  ћирилица
30/09/2024 |  07:54 ⇒ 07:54 | Autor: sputniknews.com

Rusija obilježava Dan ujedinjenja novih regiona

U Rusiji se danas obilježava Dan ujedinjenja Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške oblasti i Hersonske oblasti sa Ruskom Federacijom. Gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo poručio je da je neizbježno da će kolektivni Zapad priznati ruski status novih regiona.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- Rusija se bori za uspostavljanje jasnih i ravnopravnih pravila na međunarodnoj sceni i mi ćemo postići svoj cilj. U novom svjetskom sistemu, biće priznate sve ustavne teritorije Rusije - rekao je Saldo u intervjuu za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, djelovanje Zapada je diskreditovalo međunarodni pravni sistem i definitivno uništilo mir postignut u Јalti koji su zemlje pobjednice uspostavile poslije Drugog svjetskog rata.

Predsjednica Savjeta Federacije Valentina Matvijenko čestitala je Dan ujedinjenja četiri regiona sa Rusijom, nazvavši taj događaj sudbonosnim.

Gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki rekao je za Sputnjik da se kvalitet života stanovništva u tom području značajno promijenio za dvije godine od kad su u sastavu Rusije – grade se putevi, veliki društveni objekti, oživljava turizam.

Takođe je rekao da je sva krupnija imovina ukrajinskih oligarha u Zaporoškoj oblasti nacionalizovana.

Podsjetimo, 30. septembra 2022. godine u sastav Rusije vratila su se četiri južna regiona: Donjecka i Luganska Narodna Republika, kao i Hersonska i Zaporoška oblast.

Sporazumi o prisajedinjenju potpisani su nakon referenduma, poslije čega je odlučeno da se 30. septembar svake godine slavi kao Dan ujedinjenja, a 2023. godine bio je obilježen prvi put.