latinica  ћирилица
30/09/2024 |  08:25 | Autor: sputniknews.com

Putin: Ostvarićemo sve ciljeve – istina je na našoj strani

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima Rusije Dan ujedinjenja sa DNR, LNR, Hersonskom i Zaporoškom oblašću.
Vladimir Putin (foto: EPA-EFE/ALEXANDER SHCHERBAK - ilustracija) -
Vladimir Putin (foto: EPA-EFE/ALEXANDER SHCHERBAK - ilustracija)

- Svim građanima naše zemlje srdačno čestitam ovaj zaista sudbonosan događaj. Ka ovome smo išli godinama, prolazeći teška iskušenja, znali smo u kakvim je nepodnošljivim uslovima stalnog granatiranja i blokade živio Donbas dugih osam godina, kakvom su progonu bili izloženi građani Novorusije. Oni su ustali protiv oružanog državnog prevrata u Kijevu, pružili su otpor neonacističkoj diktaturi koja je zauvijek htjela da ih otrgne od njihove istorijske otadžbine, od Rusije - poručio je Putin.

On je podsjetio da je Rusija nakon 2014. godine pokušala mirnim putem da riješi sukob u Donbasu, ali su se pregovori završili lažima i obmanama zapadnih elita koje su pretvorile Ukrajinu u svoju koloniju, antirusko uporište.

Putin je dodao da se na oslobođenim teritorijama aktivno obnavljaju preduzeća, grade se stambene zgrade, bolnice, škole, vrtići. U tome učestvuju svi ruski regioni.

- Zahvaljujem svim građanima zemlje na jedinstvu i patriotskom duhu. Istina je na našoj strani. Svi postavljeni ciljevi će biti ostvareni - rekao je Putin.

Ključne teze iz obraćanja ruskog predsjednika:

- Rusija je poslije 2014. godine pokušavala mirno da riješi sukob, ali je Zapad tokom tih godina pretvorio Ukrajinu u antirusko uporište;

- Ukrajinsku armiju su nakon 2014. godine pripremali za novi rat protiv jugoistočnog dijela zemlje, a cilj su bili i Krim i drugi ruski regioni;

- Razvoj događaja u Donbasu nakon 2014. godine u potpunosti je potvrdio da je specijalna vojna operacija neophodna i njenu oslobodilačku prirodu;

- Rusi se danas zajedno bore za bezbjednu i prosperitetnu budućnost djece i unuka;

- Učesnici u specijalnoj vojnoj operaciji, koji se bore u Donbasu, na kurskom i drugim pravcima, štite čitavu Rusiju, zemlja je ponosna na svoje junake.