latinica  ћирилица
30/09/2024 |  09:10 ⇒ 09:12 | Autor: SRNA

Prijedor: Mljekari da podnesu zahtjeve za isplatu premija

Gradska uprava Prijedor pozvala je poljoprivredne proizvođače da podnesu zahtjeve za isplatu premija za proizvodnju kravljeg mlijeka, a rok za prijave je do 11. oktobra, izjavio je danas načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Žarko Tubin.
Mlijeko - Foto: RTRS
MlijekoFoto: RTRS

On je naveo da je stupio na snagu Pravilnik o isplati premija za proizvodnju kravljeg mlijeka na području Prijedora za ovu godinu, a pravo na premije imaju poljoprivredni proizvođači koji proizvodnju mlijeka obavljaju na teritoriji Prijedora, koji mlijeko predaju u jednu od mljekara registrovanih u BiH i koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava.

- Visina premije zavisi od obima proizvodnje tako da proizvođači koji proizvedu do 50.000 litara mlijeka će dobijati do četiri feninga, između 50.000 i 150.000 litara do tri feninga i više od 150.000 litara do dva feninga po litru - rekao je Tubin novinarima u Prijedoru.

Prema njegovim riječima, u Prijedoru se godišnje proizvede oko devet miliona litara mlijeka.

- Lani smo imali 77 zahtjeva i isplatili oko 70.000 KM premija za mlijeko - dodao je Tubin.

On je naveo da, osim ovih premija, grad Prijedor u sektoru govedarstva ima podsticaje za uzgoj steonih junica, muznih grla i tov junadi, a sufinansiraju još i nabavku sjemenskog kukuruza i nove mehanizacije kako bi proizvođačima proizvodnja bila što rentabilnija.