latinica  ћирилица
30/09/2024 |  09:20 ⇒ 12:04 | Autor: RTRS

Savić: Stara pravila u pravopisu se pojednostavljuju (VIDEO)

Pravila u pravopisu treba da budu što funkcionalnija, jednostavnija, razumljivija i što sveobuhvatnije objašnjena, izjavila je predsjednik Udruženja lektora Republike Srpske doktor Aleksandra Savić, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Aleksandra Savić - Foto: RTRS
Aleksandra SavićFoto: RTRS

Komentarišući najavu lingviste i člana Savjeta za srpski jezik Miloša Kovačevića o izmjeni Pravopisa srpskog jezika u predstojećoj školskoj godini Savićeva je naglasila se stara pravila pojednostavljuju.

- Mislim da je profesor Kovačević prije svega mislio na to da se pravila pojednostave. Kao lingvista trebate posmatrati pravila tako da budu jasna i djetetu u osnovnoj školi. Ako djetetu ne možete objasniti kada se riječi pišu odvojeno i spojeno, kada se koristi zapeta ili ne i kako se pravilno koristi ijekavica dijete to onda ne zna i ne može da shvati ta pravila - navela je Savićeva.

Prema njenim riječima, danas u našem pravopisu imamo pravila koja su nekad i suprotstavljena jedna drugom.

- Ovim pravilima će prestati konfuzija koja je dijelom nastala oko 1993. godine kada je nastupio novi pravopis. Sad se vraćamo na staro stanje kad je pravopis bio jednostavan, funkcionalan - rekla je Savićeva.

Savićeva je napomenula da je došlo do najezde stranih riječi i izraza.

- Dominacija engleskog jezika nije samo u srpskom nego i u drugim jezicima - istakla je Savićeva.