latinica  ћирилица
30/09/2024 |  10:22 ⇒ 12:22 | Autor: SRNA

Milešević: Vratiti spomen-ploču Nikoli Koljeviću na kuću Milanovića u Banjaluci

Direktor Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske Јasna Milešević smatra da je neophodno da se na zid obnovljene kuće Milanovića vrati spomen-ploču prvom potpredsjedniku Republike Srpske Nikoli Koljeviću.
Kuća Milanovića - Foto: RTRS
Kuća MilanovićaFoto: RTRS

Mileševićeva je navela da je ploča skinuta prilikom rekonstrukcije i da je, po saznanjima Zavoda, sačuvana u depou Gradske uprave Vanjaluka.

Ona je istakla da je postavljanje spomen-ploče na kući u kojoj je rođena poznata ličnost legitimna praksa, kakva se primenjuje svugdje u svijetu.

- Kako je Koljević, pored svog političkog angažmana, ostavio značajan trag i u kulturnom i naučnom životu Јugoslavije tokom druge polovine 20. vijeka smatram da je postavljanje ploče opravdano - rekla je Mileševićeva Srni.

Ona je navela da je opšte poznata činjenica da je Nikola Koljević rođen u toj kući, u uglednoj porodici, čiji su članovi bili istaknutne ličnosti društvenog i privrednog života.

- Njegova porodica je imala trgovinsku radnju u lokalu u prizemlju. Takođe, tu su nalazili bioskop "Edison" i prvi telegraf u Banjaluci, tako da bi bilo lijepo i takvom pločom obiljržiti zgradu - smatra Mileševićeva.

Kada je riječ o samoj rekonstrukciji i poštovanju struke u smislu konzervacije i restauracije kuće Milanovića, Mileševićeva je rekla da su svi zahtjevi Zavoda ispoštovani.

- Izvođač radova se držao propisanih mjera, te koristio najkvalitetnije materijale, shodno projektnoj dokumentaciji. Isto se može i pogledati na fotografijama prijei poslije samog objekta. Dozvoljene su neke minimalne izmjene kako bi se prostor prilagodio namjeni i "živio" u kulturnom smislu - pojasnila je Mileševićeva.

Asocijacija "Stvaraoci Republike Srpske" prošle sedmice je saopštila da je sa nevjericom primila informaciju da je sa zida obnovljene kuće Milanovića u Banjaluci uklonjena spomen-ploča prvom potpredsjedniku Republike Srpske Nikoli Koljeviću i zatražila da se vrati na pređašnje mjesto, a počinioci ovog čina hitno pronađu.