latinica  ћирилица
30/09/2024 |  11:02 ⇒ 12:35 | Autor: RTRS

Godišnjica formiranja 43. prijedorske motorizovane brigade (VIDEO)

U Rakelićima kod Prijedora obilježena je 32. godišnjica od formiranja Četvrtog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade.
Godišnjica Četvrtog bataljona 43. prijedorske mb - Foto: RTRS
Godišnjica Četvrtog bataljona 43. prijedorske mbFoto: RTRS

Kroz bataljon, koji je učestvovao u stvaranju i odbrani Republike Srpske, prošlo je više od dvije hiljade boraca.

Četvrti bataljon 43. prijedorske motorizovane brigade jedna je od najistaknutijih jedinica Vojske Republike Srpske. Borci ovog bataljona ističu da nisu izgubili nijedan pedalj teritorije koju su branili. Da bi evocirali uspomene i sjetili se poginulih saboraca, organizovali su druženje.

Bataljon se isticao kadrovskom osposobljenošću i materijalnom opremljenosti. Cilj je bio odbrana Srpske.

- Štitili smo srpski narod i naravno uspjeli smo u tome i jako sam ponosan na borce ove jedinice koji su pokazali i pratili ono što je patrijarh Pavle kazao između ostalog ako mora da se ratuje puška meni, puška njemu pa na bojno polje - rekao je komandant Četvrtog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade. Borislav Bojić.

Obilježavanjima čuva se sjećanje na sve koji su branili i gradili Republiku Srpsku, koji su dali doprinos slobodi u kojoj danas živimo.

- Sloboda je ključna riječ za svaku državu, sloboda je ključna riječ za budućnost. Naši preci su se i u Drugom svjetskom ratu borili za slobodu, nažalost i u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ponovo smo se borili za slobodu i to da živimo svoji na svome. Mlade generacije želim da prate put herojstva naših predaka - istakao je gradonačelnik Prijedora, Slobodan Јavor.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu bataljon je izgubio 36 boraca, a 163 je ranjeno. Njima u pomen, služen je parastos, prisluženje svijeće, položeni vijenci i cvijeće.