latinica  ћирилица
30/09/2024 |  12:37 | Autor: SRNA

Vučević: Sve što je Kina uradila ostavila traga i na kinesko društvo i na cijeli svijet i čovječanstvo

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je, povodom 75 godina od osnivanja Narodne Republike Kine, da sve ono što je Kina uradila u tom periodu nije ostavilo samo traga na kinesko društvo, već i na cijeli svijet i cjelokupno čovječanstvo.
Miloš Vučević (foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Miloš Vučević (foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

- Prosto su impozantni rezultati napretka i razvoja Kine, ostvarenih u tih sedam i po decenija. Pre svega na iskorenjivanju siromaštva, ekonomskom i socijalnom jačanju celokupne kineske zajednice, tehnološkom napretku, ali i daleko snažnijem prisustvu Kine u međunarodnim odnosima - rekao je Vučević za Kinesku medijsku grupu.

Vučević je dodao da bi volio da se intenzivira saradnja dvije države i u oblasti obrazovanja, javne politike, inovacija I tehnologije.

Premijer Srbije je naglasio da Kina ima strateški pristup po strateškim pitanjima i da nikada nije uslovljavala saradnju.

- Kina nikada ekonomsku saradnju nije uslovljavala nekim političkim odlukama ili političke odluke uslovljavala ekonomskim merama. Velika je razlika kad neko sarađuje sa vama bez bilo kakvo uslovljavanja, posebno u današnjim geopolitičkim okolnostima - rekao je Vučević.

Vučević je istakao da je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, koji je stupio na snagu 1. jula ove godine, fantastična prilika i za srpsku, i za kinesku privredu, da još bliže sarađuju.

Prema njegovim riječima, taj sporazum je plod čeličnog prijateljstva dva naroda i dogovora dva lidera, predsjednika Si Đinpinga i Aleksandra Vučića, kao i da on otvara jedno novo poglavlje u saradnji dvije države.

On je podsjetio da je najveća grinfild investicija u Srbiji bila od kompanije Linglong, koja je nedaleko od Beograda, otvorila najmoderniju fabriku guma, kao i da je tokom posjete kineskog predsjednika Srbiji definisano da čelično prijateljstvo prelazi u zajednicu Srbije i Kine za zajedničku budućnost.

- To je najveći stepen tih bilateralnih odnosa koje Kina može da ponudi jednom partneru. Uvod u dalje oblike ili još intenzivnije oblike saradnje između naše dve države, i političke, ali i ekonomske, socijalne, kulturne, obrazovane, po svim segmentima - rekao je Vučević.