latinica  ћирилица
30/09/2024 |  13:15 ⇒ 13:19 | Autor: TANЈUG

Svečano dočekan prvi avion Er Srbije u Guangdžou

Prvi avion Er Srbije koji je poletjeo za Guangdžou iz Beograda oko 00.30 časova, sletio je u taj kineski grad oko 18.30. časova po lokalnom vremenu, javlja Tanjugov izvještač.
Er Srbija (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Er Srbija (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Poslije 12 sati leta, avion erbas 330, u bojama srpske nacionalne avio kompanije, koji nosi lik Mihajla Pupina, dočekan je u znak dobrodošlice na međunarodnom aerodromu tradicionalnim pozdravom vodenim lukom iz vatrogasnih topova.

U avionu je bila i delegacija Vlade Srbije koju je predvodio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, a pored njega na letu su bili i ministar turizma i omladine Husein Memić, državni sekretari i novinarske ekipe.

Gosti na letu dobili su sertifikat Er Srbije povodom uspostavljanja prvog leta između Beograda i Guangdžoa.

Er Srbija će do ove destinacije letjeti dva puta sedmično, a isto toliko i kineska avio kompanija, pa će ukupno biti četiri leta do Guangdžoa nedjeljno, dok se uskoro očekuje i uspostavljanje direktne linije do Šangaja.

Na zvaničnoj ceremoniji ispraćaja aviona, ministar Vesić je noćas ocijenio da ovaj let doprinosi čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine.

Prema njegovim riječima, očekivanja su da će ovaj let biti poslovni, ali da će ga koristiti i turisti.

Naveo je i da su ekonomske veze između dvije zemlje sve značajnije, podsjetivši da je 1.jula na snazi Sporazum o slobodnoj trgovini.

Ambasador Kine u Srbiji je uoči polijetanja ovog aviona ukazao da je ova provincija prema kojoj je uspostavljen let najsnažnija u Kini, odnosno prva kada je u pitanju BDP, pa je tako izbor Er Srbije da leti do ovog mjesta pravi.

Direktor Er Srbije Јirži Marek rekao je, na ceremoniji uoči leta, da ta kompanija proširuje prisustvo u Kini i ocijenio da će ovaj let posebno biti zanimljiv poslovnoj zajednici.

Putnici do Guangdžoa će putovati avionom erbas 330 sa konfuguracijom 18 sjedišta u biznis klasi i 250 sjedišta u ekonomskoj klasi, a putnicima je na raspolaganju i sistem zabave u avionu na svakom sjedištu.

Guangdžou je važno međunarodno čvorište kineske nacionalne inicijative "Јedan pojas, jedan put" i "Vazdušnog puta svile" i ujedni glavni aerodrom u oblasti Velikog zaliva Guandong-Hongkong-Makao.