latinica  ћирилица
30/09/2024 |  13:19 ⇒ 15:04 | Autor: RTRS

Predsjednik Srpske sa višečlanom porodicom Prtilo i u gazdinstvu Popović u Trebinju; Obišao mljekaru "Pađeni" u Bileći (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio je danas voćara Miloša Popovića u Vinogradima kod Trebinja, koji je sin poginulog borca.
Dodik posjetio Gazdinstvo Popović -
Dodik posjetio Gazdinstvo Popović

Popovići se bave proizvodnjom sokova od divljeg nara te preradom jabuka, krušaka i drugog voća.

Dodik je naglasio da je porodično gazdinstvo Miloša Popovića organizovano uz pomoć i podršku koju su obezbijedili mađarskim programom i to je jedan uspješan primjer.

- Popović, čije se gazdinstvo bavi preradom voća, iskoristio je priliku koju mu je pružila država da napreduje. Obezbijeđena je čitava linija koja je sada kompletirana i omogućava da se upravo ovim bavi. Ovdje su samo sirovina i plasman, ono što treba - naveo je Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je ocijenio da je riječ o divnoj porodici sa četvoro male djece.

- Onaj ko hoće i želi da očuva porodicu i domaćinstvo, hoće da radi, uvijek nađe posao. Oni koji stalno jauču kako država ne valja dosadili su i Bogu i narodu, neka se uhvate posla i rade i biće za svakoga. Popović nikoga nije molio, samo je iskoristio priliku koju je pružila država da napreduje. Obezbijedio svoja sredstva dijelom, dijelom država pomogla i evo uspješan primjer - kaže Dodik.

Popović je istakao da se bavi preradom divljeg nara, proizvodi matični sok i sirup, a godišnje proizvede od 20.000 do 30.000 flaša.

- Linija koju ste vidjeli nabavljena je javnim pozivom Vlade Mađarske i Vlade Republike Srpske, jedini uslov je bio da proizvođač bude mađarski. Vrijednost linije je oko 100.000 KM. Mi smo učestvovali sa 30.000 KM i sad imamo veliki kapacitet, tona na sat, to je 500-600 litara soka na sat - izjavio je Popović.

Dodao je da proizvode i matični sok višnje, borovnice, te mješavine.

- Osim toga radimo uslužno cijeđenje voća. Domaćini koji imaju svoju jabuku pored kuće donesu, mi iscijedimo, spakujemo u ambalažu koju oni žele. Ovaj posao radimo 20 godina, a sokove prodajemo u BiH, Srbiji, odnosno u Hercegovačku kuću u Beogradu i Banjaluci. U poslu mi pomažu supruga i prijatelji. Posebno mi je drago što nas je obišao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prethodno je predsjednik Srpske posjetio višečlanu porodicu poljoprivrednika Riste Prtila u selu Gomiljani kod Trebinja.

Porodica Prtilo važi za uzornu porodicu, koja ima poljoprivredno gazdinstvo i bavi se proizvodnjom cvijeća.

- Osvježenje je doći u ovako raspoloženu, veselu i radnu porodicu. Oni rade i imaju priliku da to proslave uz dobro druženje i raspoloženje - rekao je Dodik.

Posjeta porodici Prtilo (Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Risto Prtilo, otac četvoro djece, rekao je da njegova porodica obrađuje 40 duluma zemlje, 15 plastenika.

- Hvala predsjedniku što nas je obišao. Radimo pošteno, zna nas svako. Ne bih se nikada mijenjao za grad. Proizvodimo svo povrće, papriku, paradajz, proizvodimo cvijeće, rasad... Prodajemo u Trebinju, Bileći i Gacku na pijacama i putem kućne dostave - rekao je Risto, a njegov sin Dragan odrecitovao je pjesmu posvećenu predsjedniku Srpske.

Posjeta porodici Prtilo (Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

U posjeti porodici Prtilo bili su i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i generalni direktor Elektroprivrede Srpske Luka Petrović. 

Predsjednik Srpske je posjetio i mljekaru "Pađeni" u Bileći gdje je razgovarao sa vlasnikom Nenadom Vukojem.

Milorad Dodik u posjeti mljekari Pađeni (Foto: RTRS)

Dodik u posjeti mljekari Pađeni (Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)