latinica  ћирилица
30/09/2024 |  13:19 ⇒ 13:21 | Autor: mondo.rs

Ko je Hebert Kikl, pobjednik parlamentarnih izbora u Austriji

Nakon što je austrijska, evropska i svjetska javnost saznala da je izborni pobjednik nedjeljnih parlamentarnih izbora u Austriji lider krajnje desnice Slobodarske partije (FPO) Herbert Kikl (56), koji koristi nacionalsocijalistički žargon i čija politika, kao tvrde posmatrači, veoma bliska onoj ruskog predsjednika Vladimira Putina i mađarskog premijera Viktora Orbana, mnogi su se pitali ko je zapravo Kikl i kuda želi da odvede Austriju?
Herbert Kikl (Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER) -
Herbert Kikl (Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER)

Herbert Kikl, čiju je stranku podržala skoro trećina biračkog tijela (oko 29 odsto), rođen je 1968. godine u Filahu u austrijskoj pokrajini Koruška. Odrastao je u radničkom naselju Radentein. Oba roditelja su bili fabrički radnici i zato, kako uvijek ponavlja, "ima veliki respekt prema radnicima" koji teško fizički rade, zarađujući za život.

Upisao je dva studija na Univerzitetu u Beču - studij filozofije i istorije, a zatim novinarstvo i političke nauke. Međutim, nigdje u njegovoj biografiji ne piše da li je nešto od toga završio.

Na čelo FPO došao je u junu 2021. sa 88 odsto glasova i uz škrgutanje zuba pojedinih partijskih kolega, kojima se ne sviđa Kiklovo nebiranje metoda da dođe do cilja.

Od decembra 2017. do 2. maja 2019. bio je ministar unutrašnjih poslova u tadašnjoj vladi Narodne stranke (OVP) i krajnje desničarske Slobodarske partije (FPO) kancelara Sebastijana Kurca, sve do korupcionaške afere "Ibica", kada ga je Kurc natjerao da podnese ostavku, što mu nikada nije oprostio.

Nakon toga, Kikl se učvrstio u austrijskom parlamentu kao šef Slobodne stranke (FPO). Dakle, ima dovoljno političkog iskustva, koje je sve vrijeme znalački koristio, strpljivo pleteći, mic po mic, paukovu mrežu kako bi ponovno došao na vlast.

I zato su nedjeljni izbori, na mnogo načina, trenutak istine za Austrijance. Mnogi od njih ga vide kao "spasitelja demokratskog poretka" i ne smeta im što sam sebe u nacionalsocijalističkom žargonu naziva "narodnim kancelarom".

Svojim porukama "Austrija Austrijancima", "zatvoriti granice i garantovati sigurnost", "tvrđava" Austrija, nepropusnu za egzotične migrante, azilante i politički islam, kao i najavom borbe protiv establišmenta i nepotizma u vladajućim strukturama, očigledno je uspio da hipnotiše austrijske birače. Pogotovo porukom u kojoj traži potpuni STOP za azilante, kako bi se približio biračima, kojima je dosta kriminalnih imigranta koji siluju žene, nigdje ne rade, provaljuju, kradu i vode ulične ratove.

A tu su još i strahovi od islamističkih napada, koje je Beč, nažalost, već iskusio uživo. I sve to je očito dozlogrdilo dijelu austrijskog biračkog tijela, koje muče poskupljenja i napredna inflacija, posljedice pandemije korone itd.

Kao što se vidi po broju glasova u glasačkim kutijama, Kikl je vješto kapitalizovao sve izražene strahove austrijskih građana za budućnost Austrije, korak po korak, prvo kroz uspon FPO, a zatim i do izborne pobjede. Pobjeda koja bi mogla biti Pirova, ako niko ne bude želio da pravi koaliciju sa Kiklom, kako su to već najavili lideri svih austrijskih političkih partija.

Sada je na potezu najjača politička snaga u zemlji, austrijski predsjednik Aleksander Van der Belen. U svakom slučaju, nedjeljna (ne)očekivana pobjeda krajnje desničarske Partije slobode (FPO) i njenog lidera Herberta Kikla, koji je takođe sklon teorijama zavjere poput one stare o liječenju kovida antiparazitskim lijekom za konje, i najnovije da Svjetska zdravstvena organizacija djeluje kao "nova svjetska vlada", udar je ne samo na Brisel već i na sve one koji se bore protiv ekstremnih politika u Evropi, bez obzira sa kog političkog spektra dolaze, prenosi "Mondo".