latinica  ћирилица
30/09/2024 |  15:14 ⇒ 15:16 | Autor: SRNA

Brnabić: Zbog opstrukcije opozicije nema vremena za vanrednu sjednicu o litijumu

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je da, po svemu sudeći, neće biti vremena za vanrednu sjednicu o litijumu zbog opstrukcije opozicije, koja je sve učinila da se ne završi na vrijeme prethodna vanredna sjednica o rebalansu budžeta kako ne bi bilo vremena za novo vanredno zasjedanje, pošto redovno kreće u ponoć.
Ana Brnabić (foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Ana Brnabić (foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

Brnabićeva je na konferenciji za novinare u zgradi parlamenta rekla da je krivica na opoziciji i pojasnila da neće biti vremena za raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji je podnijelo 86 opozicionih i samostalnih poslanika.

Ovim izmjenama i dopunama se predlaže zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora, a predstavnici vlasti insistiraće da se taj prijedlog zakona nađe na redovnom zasjedanju.

- To se zove opstrukcija. Pričali su isključivo van dnevnog reda, ništa nisu imali da kažu o budžetu, podršci porodicama sa djecom. Stide se svog prijedloga zakona, kakve laži i budalaštine su iznijeli. A konačno i da građani vide kakav bi uticaj imao taj prijedlog zakona da se ne daj Bože usvoji, na privredu i državu, domaće investicije. Da vide koliko je taj prijedlog zakona glup i štetan - dodala je ona.

Brnabićeva je rekla da će predložiti da se taj prijedlog zakona o litijumu razmatra na redovnom zasjedanju i da neće čekati januar i početak novog vanrednog zasjedanja.

U Skupštini Srbije u toku je pauza, koja je određena tokom vanredne sjednice o rebalansu budžeta od 18,5 milijardi evra, na čijem dnevnom redu su i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici s djecom, kojim će roditeljski dodatak postati ubjedljivo najveći na Balkanu.

Ukupni prihodi predviđeni rebalansom iznose 2.173,3 milijarde dinara /više od 18,5 milijardi evra/, što je za 6,5 odsto više od inicijalnog budžeta, a projektovana stopa rasta za 2024. godinu iznosi 3,8 odsto BDP-a.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije Milica Đurđević Stamenkovski je prije nekoliko dana obrazložila da izmjene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici s djecom predviđaju da će pravo na uvećan roditeljski dodatak imati sve majke čija su djeca rođena od 1. januara 2024. Godine.

Tako će ta naknada za prvo dijete iznositi 500.000 dinara /4.273 evra/, za drugo 600.000 /5.128 evra/ dinara, za treće dijete 2.280.000 dinara /19.487 evra/, i za četvrto dijete 3.180.000 dinara /27.179 evra/.

Pravo na uvećanu jednokratnu finansijsku pomoć od 135.000 dinara /1.153 evra/ dobijaće i majke za rođenje drugog i trećeg djeteta, a uz roditeljski dodatak dobijaće se i paušalno za kupovinu bebi opreme u iznosu od 7.500 dinara /64 evra/.