latinica  ћирилица
30/09/2024 |  16:16 ⇒ 16:16 | Autor: TANЈUG

Zaustaviti Prištinu u sprovođenju nasilja nad Srbima

Odbor Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju pozvao je međunarodnu zajednicu, posebno one države koje imaju nesumnjiv uticaj na vlasti tzv. Kosova, da energično i hitno zaustave Prištinu u kontinuiranom sprovođenju sistematskog, sveobuhvatnog i široko rasprostranjenog nasilja nad Srbima.
Skupština Srbije (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Skupština Srbije (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

Odbor je na današnjoj sjednici, bez prisustva medija, uputio i poziv da vlasti samoproglašenog Kosova bez odgađanja realizuju odredbe potpisanih sporazuma u okviru Dijaloga i da formiraju Zajednicu srpskih opština.

Iz Odbora je saopšteno da je pružena puna podrška srpskom narodu i političkim predstavnicima srpskog naroda – Srpskoj listi na Kosovu i Metohiji da se mirno i demokratski bore za svoja ljudska prava i bezbjedan život i opstanak.

Na sjednici je data podrška nastavku konstruktivnog pristupa Beograda, koji ispunjava svoje obaveze iz dijaloga, kao i paketu pravnih i socijalno-ekonomskih mjera koji je Vlada Srbije na inicijativu predsjednika Republike, usvojila s ciljem zaštite prava Srba i vitalnih državnih i nacionalnih interesa na teritoriji pokrajine.

- U tom smislu, Odbor izražava posebno očekivanje da će posebno tužilaštvo koje će biti uspostavljeno u primjeni navedenih mjera maksimalno efikasno procesuirati sve nalogodavce, podstrekače, pomagače i izvršioce krivičnih djela počinjenih nad građanima Srbije na prostoru Kosova i Metohiji od strane režima u Prištini, predvođenog Aljbinom Kurtijem - navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Odbor za Kosovo i Metohiju pružio punu podršku srpskom pregovaračkom timu i osudio jednostrane poteze prištinskih vlasti, koji su očigledan udar na dijalog, ali zbog kojih Priština do sada nije trpjela nikakve posljedice od međunarodne zajednice.

Na sjednici su razmotrene informacije o bezbjednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji koje su dostavili MUP Srbije, Ministarstvo odbrane, Bezbjednosno-informativna agencija, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Kancelarija za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini.

Odbor je ocijenio da je nestabilna i napeta situacija na Kosovu i Metohiji posljedica kontinuiranih eskalatornih poteza Prištine i Aljbina Kurtija, koji sračunato vrše svakodnevno institucionalno, fizičko i psihičko nasilje, destabilizujući situaciju i stvarajući nemoguće uslove za život Srba na Kosovu i Metohiji.