latinica  ћирилица
30/09/2024 |  16:20 ⇒ 16:26 | Autor: RTRS

Prnjavor: Ozvaničen početak radova na pogonu za preradu mlijeka vrijednom oko pet miliona evra

U Prnjavoru se gradi pogon za preradu mlijeka.
Idejni projekat pogona za preradu mlijeka - Foto: RTRS
Idejni projekat pogona za preradu mlijekaFoto: RTRS

Inicijativu za ovaj projekat vrijedan pet miliona evra pokrenulo je Udruženje mljekara Republike Srpske, a biće uključeno više od 400 farmera iz Srpske.

Podršku ovom projektu dalo je resorno ministarstvo koje i podsticajima i premijama za mlijeko jača ovaj sektor poljoprivrede.

Danas je za podršku nabavke poljoprivredne mehanizacije i zaštiti zdravlja životinja za 389 korisnika isplaćeno skoro dva miliona maraka.

Proizvodni pogon za preradu mlijeka u Prnjavoru početnog kapaciteta 5000 litara dnevno kapitalni je projekat mljekara u Srpskoj. U fokusu proizvodnje biće sirevi i maslac. Dragan Baltić iz Prijedora proizvodnjom mlijeka bavi se duže od 20 godina. Јedan je od najvećih proizvođača u Srpskoj. Siguran plasman mlijeka kaže pruža mogućnost za proširenje farme.

- Siguran sam da će ovaj projekat dobro doći cijeloj Republici Srpskoj i svim proizvođačima sirovog mlijeka jer povećanjem otkupa trebale bi se povećati i cijene mlijeka, a naš cilj je upravo da se popravi situacija na farmama i stvore bolji uslovi za proizvodnju - rekao je Baltić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Milorad Arsenić rekao je da je početak radova na izgradnji "Naše mljekare" u Prnjavoru veliki uspjeh za sve koji se bave ovom proizvodnjom, ali i obaveza.

- Sve o čemu smo razgovarali proteklih godina, o čemu smo maštali počinje se ostvarivati. Grad Prnjavor i resorno ministarstvo daju nam nesebičnu podršku, siguran sam da ćemo uspjeti - rekao je Arsenić.

Cilj je u mljekari proizvesti one proizvode kojih nema dovoljno na domaćem tržištu.

Direktor Mljekare Miljan Erbez istakao je da je riječ o investiciji koja je prvi primjer implementacije nekih normi EU u organizaciji poljoprivrednika, a da je inicijativa za izgradnju pokrenuta iz Udruženja mljekara Republike Srpske, koje je i suvlasnik zajedno sa još 16 članova farmera, proizvođača mlijeka koji su uložili vlastita sredstva.

Erbez je rekao novinarima da je vrijednost projekta po sadašnjim cijenama sa svim materijalom i opremom koja će biti instalirana oko pet miliona evra, a da je u prvom ciklusu planirana proizvodnja 5.000 litara mlijeka dnevno.

Sa oko 10 miliona litara godišnje proizvodnje, Prnjavor je treći grad u Srpskoj po količini otkupnog mlijeka. Veliki broj proizvođača i blizina auto-puta razlozi su zbog kojih je ovaj grad izabran za lokaciju mljekare.

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš rekao je da je ovaj grad dobro mjesto za izgradnju "Naše mljekare" zbog saobraćajne povezanosti, blizine auto-puta, ali i činjenice da je Prnjavor treća lokalna zajednica u Republici Srpskoj po proizvodnji otkupnog mlijeka.

- Naši poljoprivredni proizvođači proizvedu 10 miliona litara mlijeka godišnje. Na ovom projektu intenzivno radimo dvije-tri godine, a Prnjavor je obezbijedio plac u Poslovnoj zoni - rekao je Tomaš i izrazio uvjerenje da će se narednih mjeseci moći svjedočiti ubrzanom razvoju ove mljekare.

Vlada Republike Srpske u izgradnju mljekare uložiće pola miliona maraka.

Početku radova prisustvovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić, koji je poručio da je izgradnja pogona za preradu mlijeka u Prnjavoru preteča za zaštitu domaće proizvodnje u Republici Srpskoj.

Mljekara će program proizvodnje prilagoditi evropskim standardima.

Rok završetka radova je septembar 2027. godine.