latinica  ћирилица
30/09/2024 |  16:31 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Opština Modriča podigla komunalnu naknadu Rafineriji ulja (VIDEO)

U novembru prošle godine Skupština opštine Modriča na prijedlog načelnika Јovice Radulovića usvojila je odluku da se Rafineriji ulja, komunalna naknada poveća za čak 20 puta.
Rafinerija ulja Modriča - Foto: RTRS
Rafinerija ulja ModričaFoto: RTRS

Iz Ministarstva trgovine i turizma naglašavaju da o spornoj odluci nije bilo obrazloženja i da je ista krajnje nekorektna ukoliko se u obzir uzme da Rafinerija u Modriči zapošljava 183 radnika i ima značajan udio u BDP-u Republike Srpske.

Spoljni saradnik Ministarstva trgovine i turizma Borislav Rakić istakao je da pravni tim Rafinerije ulja Modriča radi na osporavanju naknade, ali je važno da odluku sama donese i lokalna zajednica.

- Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste da se komunalna naknada odnosi samo na jednu kompaniju bez jasnih razgloga - istakao je Rakić.

On je pojasnio da ne postoji obrazloženje o odluci poskupljenja komunalnih naknada za Rafineriju ulja Modriča koja je donesena krajem prošle godine, naglasivši da nije u skladu sa zakonom.

- Ne možemo dozvoliti da se sa lokalnog nivoa dodatno opterećuju jer svi znamo da ruski partneri imaju pritisak u cijelom svijetu i mi ovdje moramo dati širinu u tržištu da bi olakšali poslovanje, a samim tim sačuvali i radna mjesta - rekao je Rakić.

Opština Modriča podigla je komunalnu naknadu Rafineriji ulja sa 30.000 na 600.000 KM što predstavlja veliki pritisak na kompaniju koja posluje sa ruskim kapitalom u Republici Srpskoj, rekao je ministar trgovine i turizma Denis Šulić.

Šulić je danas posjetio Rafineriju ulja Modriča i razgovarao o ovoj temi i nastavku saradnje sa generalnim direktorom kompanije Vladimirom Oniščenkom.

- Potez načelnika Modriče gledamo kao pritisak na kompaniju samo zato što ona ima sjedište u Republici Srpskoj i posluje sa ruskim kapitalom - rekao je Šulić.

On je naglasio da Rafinerija ima tri bunara i spremni su da razgovaraju sa lokalnom zajednicom da se zahvaljujući njihovim kapacitetima riješi problem vodosnabdijevanja za više od 2.000 domaćinstava.

- Opština Modriča je došla u situaciju da smo analizom prihoda od taksi i komunalnih naknada za razliku od opštine Brod koja ubire iste prihode od Rafinerije nafte Brod da smo u podređenom položaju. Opština ima pravo da naplaću čak i neke druge prihode oko svega što se dešava oko gudrona, možda i uvođenja ekološke takse, i mi ćemo to i analizirati - istakao je Јovica Radulović, načelnik opštine Modriča.