latinica  ћирилица
30/09/2024 |  17:24 ⇒ 17:50 | Autor: SRNA

Suđenje Dudakoviću i ostalima: Vještak prezentovao nalaze posmrtnih ostataka ubijenih

Vještak Željko Karan danas je na suđenju Atifu Dudakoviću i drugim optuženim za zločine počinjene u više krajiških opština predstavio podatke iz dokumentacije za 22 žene i muškarce, čiji su posmrtni ostaci pronađeni na području Sankog Mosta, a potom sudsko-medicinski obrađeni i identifikovani.
Suđenje Dudakoviću - Foto: RTRS
Suđenje DudakovićuFoto: RTRS

Na određenom broju posmrtnih ostataka vještak je konstatovao oštećenja kostiju koja ukazuju na nesporno ili vjerovatno dejstvo projektila ili eksplozivnih sredstava, prenosi Birn.

- Ovi se lomovi sa velikim stepenom sigurnosti mogu dovesti u vezu sa pucnjavom. Tu u obzir dolazi rafalna paljba - rekao je Karan, komentarišući nalaze za Milu Savanovića, među čijim odjevnim predmetima je pronađen i projektil.

Prema njegovom nalazu, kod jednog broja žrtava na kostima nije bilo oštećenja, te nije mogao biti utvrđen uzrok smrti.

Većina ekshumacija i reekshumacija rađena je na lokalitetu groblja Grede, Šušnjari i Kruhari, te Zdenac kod Sanskog Mosta.

Karan je naveo da je u pojedinim slučajevima prilikom asanacije terena pronađen manji broj kostiju na površini zemlje.

U nekoliko slučajeva pronađeni su ugljenisani ostaci kostiju, kao i tragovi djelovanja životinja.

Vještak je obrazlagao fotodokumentaciju na kojoj su zabilježeni posmrtni ostaci, kao i odjeća i lične stvari.

U većini slučajeva riječ je o civilnoj odjeći, a u pojedinim slučajevima bilo je vojnih pantalona ili jakni.

- Od ličnih stvari pronađen je ključ, dvije kutije s lijekovima i jedan češalj - rekao je Karan predočavajući dokumentaciju za Milevu Radovanović.

Neka od identifikovanih lica bila su 1914. i 1919. godište.

Za zločine na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 lica, progone i uništenje vjerskih objekata, sudi se bivšem komandantu i pripadnicima Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću, Sanelu Šabiću, Ibrahimu Šiljediću, Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Redžepu Zlojiću, Samiru Solakoviću, Fatmiru Muratoviću, Muharemu Aleševiću, Huseinu Balagiću, Edinu Domazetu, Ejubu Koženjiću, Ibrahimu Nadareviću i Saidu Mujiću.

Vještak će sa iznošenjem nalaza nastaviti 7. oktobra.