latinica  ћирилица
30/09/2024 |  18:10 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

David Perić - Ljubav prema šahu počela još u djetinjstvu (VIDEO)

Međunarodni šahovski festivali, regionalna takmičenja , državna prvenstva, samo su neka na kojima je mladi David Perić iz Bijeljine, osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju. I sve to, sa samo deset godina, takmičeći se u znatno starijim i ozbiljnijim kategorijama od svoje.
David Perić - Foto: RTRS
David PerićFoto: RTRS

On svaku odigranu partiju šaha, zapamti do posljednjeg detalja, svaki potez koji je povukao protivnik, vješto analizira.

Iako izgleda potpuno nevjerovatno, ali memorija i kapaciteti ovog dječaka premašili su zasigurno memoriju prosječnog čovjeka.

Ljubav prema šahu rodila se sasvim slučajno, i iz dana u dan postaje sve veća.

- Treniram šah tri godine i zavolio sam šah zato što su mi roditelji kupili jednu magnetnu tablu i ja sam to zavolio zato što se figure mogu zalijepiti, onda smo shvatili da postoji ovaj klub i upisao sam se i tako je sve počelo - priča Davić.

I za njegovog trenera najteže je upravo nabrojati šta je David do sada sve osvojio. Trostruki je prvak Republike Srpske i BiH, prvak u ubrzanom i brzopoteznom šahu, kao i u standardu.

I to su samo neke od nagrada, a već uveliko takmiči se u kadetskim i seniorskim kategorijama.

- Iznad svih tih rezultata je samo dijete, koje je ustvari divno dijete i za primjer treba da bude mnogoj, mnogoj djeci. Znači dobro sluša, vrijedan je, pametan je i čvrsto je na zemlji - naveo je Siniša Elez, trener Šahovskog kluba "Sveti Georgije", Bijeljina.

I dok mnogi Davidovi vršnjaci žude za igricama, računarima, tabletima, ovaj dječak sa uživanjem i predanošću vrijedno trenira šah.

- Šah je mnogo korisniji, nego igrati igrice na mobilnim telefonima - dodao je Elez.

Brojna takmičenja tek predstoje, talenat je zasigurno neminovan, ali bez predanog rada i vježbe, ne može se napredovati.

Svaki trenutak korisno uložen u zdravo djetinjstvo, zalog je za dobru i kvalitetnu budućnost.