latinica  ћирилица
30/09/2024 |  19:52 ⇒ 20:31 | Autor: Agencije

Skandal u Austriji: Oficir iz BiH odbio da se rukuje s ministarkom

Na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu u Austriji, tokom svečanosti prijema novih oficira u austrijske oružane snage, oficir iz BiH odbio je da se rukuje s ministarkom odbrane Austrije, Klaudijom Taner.
Oficir - Foto: SRNA
OficirFoto: SRNA

Kako piše austrijski Kurir, incident se desio za vrijeme tradicionalne ceremonije, koja predstavlja vrhunac godišnjih aktivnosti akademije.

Oficir je odbio rukovanje s ministarkom Taner jer je žena, pravdajući to svojim vjerskim uvjerenjima. Kao rezultat toga, vojnik je odmah isključen iz ostatka ceremonije, a nije mu uručen ni tradicionalni akademijski prsten, što je potvrdilo Ministarstvo odbrane Austrije.

Kako prenose austrijski mediji, zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić bio je obaviješten unaprijed da se oficir neće željeti rukovati s ministarkom. Zbog toga vojnik nije ni pozvan na binu. Ministarka Taner je izrazila nezadovoljstvo ovim činom, a Galić se kasnije izvinio u ime BiH.

Austrija već godinama obučava vojne kadrove iz zemalja Zapadnog Balkana, poput BiH i Crne Gore, s ciljem jačanja stabilnosti u regionu.

Ove zemlje nemaju vlastite oficirske škole, a prethodno su svoje oficire obučavale u Turskoj. Evropska unija je podržala ovakav vid saradnje.

Na ceremoniji, Galić je naglasio važnost austrijske podrške u izgradnji Oružanih snaga BiH i pohvalio visoki nivo obuke koji se pruža na Terezijanskoj vojnoj akademiji, piše Kliks.