latinica  ћирилица
30/09/2024 |  21:10 ⇒ 21:24 | Autor: RTRS

Banjaluka: Uprkos buntu građana, otvoren Ćirilični park

U Banjaluci je danas, na lokaciji nekadašnjeg Kupusišta, otvoren Ćirilični park, čija je gradnja izazvala veliko negodovanje građana ovog dijela grada.
Park ćirilice - Foto: RTRS
Park ćiriliceFoto: RTRS

Građani su se protivili betonizaciji zelene oaze u centru grada i postavljanju ćiriličnih slova, zbog čega su više puta okupljanjem izražavali nezadovoljstvo. U međuvremenu su dva slova nestala, pa vraćena, da bi se ispostavilo da su ih građani otuđili kao izraz bunta. Nakon toga, i dijete je palo sa jednog slova, zbog čega su građani ponovo negodovali protiv postavljanja ovih slova u parku.

Uprkos buntu građana, park sa novim betonskim stazama i 30 azbučnih slova, danas je svečano otvoren.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je ovo prvi park zabavno-edukativnog karaktera i prvi park posvećen ćirilici.

- Pred nama je jedan park površine 9.000 metara kvadratnih, a svega 240 kvadrata ove površine zauzimaju uređene staze za šetnju, što je potvrda da je Banjaluka zaštitila još jednu svoju zelenu oazu i dodatno je oplemenila sa slovima srpske azbuke - ćiriličnog pisma kao najljepšeg pisma na svijetu - rekao je Stanivuković.