latinica  ћирилица
01/10/2024 |  06:57 ⇒ 10:45 | Autor: RTRS

Izraelska vojska počela "ograničene" kopnene napade u južnom Libanu; Huti najavljuju odgovor na izraelski udar (VIDEO)

Libanske trupe povukle su se sa položaja duž južne granice Libana sa Izraelom na najmanje pet kilometara sjeverno od granice. Do povlačenja dolazi usred sve većih naznaka neizbježnog izraelskog kopnenog upada u južni Liban. Јemenski Huti saopštili su da će izvesti vojne operacije protiv Izraela dan nakon napada u kojem je, kako tvrde, poginulo petoro, a 57 povrijeđeno.
Liban - sukobi (Foto: EPA/ATEF SAFADI) -
Liban - sukobi (Foto: EPA/ATEF SAFADI)

Intenzivne borbe IDF-a i Hezbolaha na jugu Libana

Izraelska vojska vodi intenzivne borbe protiv Hezbolaha na jugu Libana, objavio je portparol IDF-a Avičaj Adre.

IDF: U Bejrutu gađani objekti za proizvodnju oružja Hezbolaha

U napadu izraelskih napada na Bejrut tokom noći, gađano je više lokacija Hezbolaha, uključujuči pogone za proizvodnju oružja, saopštio je IDF.

- Hezbolah namjerno gradi vojne objekte u srcu Bejruta - navodi IDF.

Hezbolah: Gađane izraelske trupe u Metuli

Libanska grupa Hezbolah saopštila je da je artiljerijskom vatrom gađala izraelske trupe u Metuli na sjeveru Izraela.

Hezbolah, međutim, nije komentarisao početak ograničenih izraelskih kopnenih napada na Liban.

Ostin razgovarao sa Galantom

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin razgovarao je sa izraelskim kolegom Јoavom Galantom, saopštio je Pentagon.

Saglasili su se oko neophodnosti demontaže infrastrukture duž granice koju Hezbolah može da koristi za napade, navodi se u saopštenju.

Ostin je ponovo potvrdio da je potrebna diplomatska odlučnost da bi se osigurao bezbijedan povratak civila sa obje strane granice.

Palestinski komandant meta izraelskog napada u Libanu

Meta noćašnjeg izraelskog napada na jugu Libana bio je Munir Makda, komandant libanskog ogranka vojnog krila palestinskog pokreta Fatah, Brigade mučenika Al-Aksa, kažu dva palestinska bezbjednosna zvaničnika, prenosi Rojters.

Sudbina Munira Makde nije poznata.

U napadu IDF pogođena je zgrada u Ain el Hilvehu, palestinskom izbjegličkom kampu u blizini grada Sidona na jugu Libana, rekli su izvori.

Izraelska vojska počela "ograničene" napade u južnom Libanu

Izraelska vojska saopštila je da je počela da ograničene, lokalizovane i ciljane napade na ciljeve Hezbolaha u ograničnom području južnog Libana.

Izraelski ministar odbrane Јoav Galant nagovještava da se Izrael sprema da pokrene kopnenu ofanzivu protiv Hezbolaha u Libanu.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je za Si-Bi-Es njuz da je Izrael obavijestio SAD da namjerava da pokrene ograničeni kopneni upad u Liban koji bi, kako je naveo, mogao ubrzo da se desi.

Zamjenik lidera Hezbolaha Naim Kasem, u svom prvom javnom obraćanju otkako je Izrael prošle nedjelje ubio šefa grupe Hasana Nasralaha, rekao je da je taj pokret spreman da se suoči sa bilo kakvom izraelskom kopnenom invazijom na Liban.

Međutim, libanske trupe povukle su se sa položaja duž južne granice Libana sa Izraelom na najmanje pet kilometara sjeverno od granice, rekao je za Rojters libanski bezbjednosni izvor.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je da je od suštinskog značaja izbeći bilo kakve dodatne vojne intervencije u Libanu.

- Svaka dalja vojna intervencija dramatično bi pogoršala situaciju i to se mora izbeći - izjavio je Borelj nakon vanredne video konferencije ministara spoljnih poslova EU.

Više od 100.000 ljudi prešlo je u Siriju iz Libana otkako je sukob između izraelskih snaga i libanske grupe Hezbolah eskalirao ovog mjeseca, saopštio je visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi.

Mnoge zemlje širom svijeta organizuju intenzivnu evakuaciju svojih državljana iz Libana.